Washington Post: „Democrația din România e în pericol, Dragnea și gașca sa nu pot fi opriți ușor”

proteste bucurești
Foto: Pagina de Facebook "Corupția ucide"

Într-un editorial semnat de întreaga redacție a celebrei publicații „The Washington Post”, jurnaliștii americani avertizează că democrația din România e în pericol.

Reproducem în limba română întregul articol de opinie intitulat „Democrația din România e în pericol”:

Revoluția democratică din Europa Centrală ce a urmat prăbușirii imperiului sovietic este în pericol. În ultimii ani, Ungaria a construit o autocrație de facto în spatele aparenței unor instituții democratice golite de conținut. Polonia urmează acum același drum. Ambele fac parte din Uniunea Europeană, dar UE pare incapabilă să le oprească. Poate că din acest motiv o a treia țară fost comunistă, România, se grăbește să anuleze reformele anti-corupție pe care le-a adoptat sub presiunea Bruxelles-ului.

Săptămâna trecută Parlamentul român a votat, fără dezbatere suficientă, 3 legi noi care vor reduce puterea unei agenții anti-corupție și care compromit independența judecătorilor și a procurorilor. Atacul asupra Direcției Naționale Anticorupție este extrem de semnificativ deoarece DNA este responsabil de sute de anchete care i-au vizat pe politicieni importanți în ultimul deceniu, inclusiv 72 de membri ai Parlamentului.

Neutralizarea sistemului judiciar nu este suficient pentru membrii Partidului Social Democrat (PSD), care s-a aflat în centrul corupției endemice din România. Liderii săi propun acum zeci de amendamente ale Codului penal și ale Codului de procedură penală care i-ar proteja pe liderii politici de anchete pentru diverse infracțiuni, de la mită la hărțuire sexuală. În zelul lor de a se proteja, membrii Parlamentului propun să lipsească poliția și procurorii de puteri vitale, ca de exemplu abilitatea de a folosi dovezi obținute cu ajutorul camerelor de supraveghere. [Modificările – n.r.] ar interzice declarațiile publice despre investigații și procese și le-ar permite suspecților să participe la mărturiile pe care poliția le obține de la acuzatorii lor.

Unul dintre cei mai mari beneficiari ar fi cel mai puternic om politic din PSD, Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru manipularea voturilor și este în continuare investigat pentru alte infrațiuni, inclusiv pentru fraudarea a 25 de milioane de dolari din fonduri europene. Marele pierzător este Laura Codruța Kovesi, liderul curajos al autorității anti-corupție; în București există zvonuri că guvernul va continua „reformele” încercând să obțină demiterea sa.

Din fericire, există suficient de multă rezistență din partea românilor față de această contrarevoluție coruptă. Președintele Klaus Iohannis a fost foarte critic față de legislația votată săptămâna trecută. El poate întârzia intrarea ei în vigoare retrimițând-o în Parlament, dar nu o poate bloca, și poate preveni totodată demiterea lui Kovesi. Înalta Curte de Casație și Justiție a cerut deja Curții Constituționale să anuleze noile legi. Și, poate cel mai important, zeci de mii de români au protestat în stradă în marile orașe în ultimele săptămâni împotriva a ceea ce unii numesc „o lovitură de stat dată de Parlament”.

Din păcate, Dragnea și gașca sa nu pot fi împiedicați cu ușurință. După demonstrații de masă care au avut loc la începutul acestui an, ei au renunțat să rescrie Codul penal. Acum au revenit la el, calculând în mod evident că reacția românilor și cea din străinătate vor fi mai slabe de această dată.

Din acest motiv românii cinstiți au nevoie de ajutorul guvernelor occidentale. Ambasada SUA din București a anunțat în mod limpede că susține statul de drept, la fel și 7 ambasadori din UE. Dar Parlamentul român ar trebui să audă aceste lucruri în mod direct de la lideri precum Angela Merkel din Germania și președintele Trump. Încă nu este prea târziu să oprim degenerarea democrației din Europa Centrală, dar acest lucru necesită o acțiune urgentă și concertată la cel mai înalt nivel.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.