5 motive pentru care vulturii merită tot respectul nostru

FOTO: papilio4/Pixabay.com
FOTO: papilio4/Pixabay.com

Aceste păsări mari şi, de ce să nu o spunem, cam urâte şi nesuferite, fac o treabă esenţială în ecosistem.

Ele „curăţă” teritorii întinse de leşuri de animale, vulturii fiind, din acest punct de vedere, adevăraţi sanitari ai naturii. Şi, totuşi, arată BBC într-un articol dedicat acestor păsări, nu sunt puţini cei care le vor moartea.

În Africa, de exemplu, atunci când un elefant sau un rinocer moare, vulturii se adună rapid în jurul leşului. Văzând mulţimea de vulturi, supraveghetorii din întinsele rezervaţii africane ştiu imediat că un animal mare a murit în acea zonă.

Tocmai pentru că îi dau de gol în faţa autorităţilor, mulţi braconieri au ales să otrăvească aceste păsări. Alţi vulturi pier după ce consumă leşurile unor animale care au murit prin otrăvire.

În state asiatice ca India, Nepal sau Pakistan, populaţia de vulturi a scăzut cu 95% în ultimul deceniu. Situaţia acestei specii este aproape la fel de delicată şi în Africa.

Un iubitor al acestor animale, Simon Thomsett, arată câteva motive pentru care ar trebui să preţuim, respectăm şi să protejăm aceste păsări. Redăm câteva dintre ele:

1. Cel mai înalt zbor al unei păsări aparţine unui vultur. În 1973, un avion care trecea pe deasupra Coastei de Fildeş a dat de un vultur la altitudinea de 11.300 de metri. Pentru a putea face o comparaţie, gândiţi-vă că Everestul măsoară „doar” 8.848 de metri.

„De la această descoperire, studiile care au vizat vulturii au scos la iveală o serie de caracteristici ale hemoglobinei acestor păsări şi o serie de adaptări cardio-vasculare care le permit să respire într-o atmosferă rarefiată”, explică Thomsett pentru BBC.

2. Vulturii bărboşi sunt singurele păsări şi singurele animale, în general, care au o dietă bazată în proporţie de 70-90% pe consumul de oase. Acidul din stomac le permite acestor păsări să extragă nutrienţii din bucăţile de leş pe care alte specii la abandonează. Acidul din stomacul vulturilor este celebru pentru modul în care ucide bacteriile, cum ar fi holera sau antraxul. Mai mult, acest acid îi face pe vulturi „imuni” la unele otrăvuri care pe noi, oamenii, ne-ar ucide extrem de rapid.

3. Vulturii călătoresc extrem de mult pentru a-şi procura hrană. Recent, un vultur a zburat de la cuibul său din Tanzania, peste Kenya, şi a ajuns într-o zonă de la graniţa Sudanului cu Etiopia.

Aceste abilităţi le-au adus însă şi necazuri vulturilor. O pasăre descoperită în Arabia Saudită a fost acuzată de presa saudită de, atenţie, spionaj în favoarea Israelului. Vulturul fusese marcat de Universitatea din Tel Aviv tocmai pentru a-i studia călătoria prin ţările din apropiere. Cercetătorii au lămurit partea saudită şi au rezolvat situaţia „delicată”.

4. Vulturii nu se hrănesc numai cu leşuri. Vulturii de cocotier, de exemplu, se hrănesc extrem de mult cu nuci de cocos, smochine, peşte şi chiar vânează alte păsări.

5. Deşi este extrem de periculos, o specie de vulturi din Africa de Sud foloseşte ca reper pentru călătorii o reţea de înaltă tensiune. Vulturii călătoresc 1.000 de kilometri de-a lungul acestor linii de înaltă tensiune, în căutarea hrănii şi a celor mai bune locuri de cuibărit. Pe lângă pericolul de electrocutare, un alt mare pericol îl reprezintă pentru ei câmpurile agricole peste care trece reţeaua electrică, câmpuri pe care riscul de otrăvire este foarte mare.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

FOTO: papilio4/Pixabay.com

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.