Vremea în următoarele două săptămâni

FOTO: Scott Webb/Pixabay
FOTO: Scott Webb/Pixabay

Meteorologii anunță că vremea se va încălzi semnficativ în următoare perioadă. Temperaturile vor oscila între 27 și 35 de grade Celsius, între 17 și 30 iulie, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie.

Banat. Treptat, pe măsură ce temperatura aerului va continua să crească, vremea va deveni călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor. Cele mai ridicate valori termice sunt estimate pentru perioada 21 – 24 iulie, când media maximelor va fi în jurul a 36 de grade, iar a celor minime de 18 – 20 de grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o scădere a valorilor termice, astfel încât la finalul ei se va ajunge la medii ale maximelor în jurul a 32 de grade și a celor minime de 16 – 17 grade. Până spre finalul primei săptămâni, ploile vor fi cu totul izolate. Ulterior, sunt posibile ploi în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în intervalele 25 – 27 și 28 – 29 iulie.

Crișana. Pe măsură ce temperatura aerului va continua să crească, vremea va deveni călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor. Cele mai ridicate valori termice sunt estimate pentru perioada 21 – 24 iulie, când media maximelor va fi în jurul a 35 de grade, iar a celor minime de 17 – 18 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză se estimează o scădere a valorilor termice, astfel încât la finalul ei se va ajunge la medii ale maximelor în jurul a 30 de grade și a celor minime de 16 – 17 grade. Până spre finalul primei săptămâni este posibil să nu plouă decât slab și cu totul izolat, dar probabilitatea de apariție a averselor în general slabe cantitativ va crește ulterior.

Transilvania. Vremea se va încălzi treptat, devenind călduroasă în a doua parte a ei, când media temperaturii maxime va fi de 32 – 33 de grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 15 grade. În intervalul 24 – 30 iulie, regimul termic nu va avea variații semnificative, vremea urmând să se mențină călduroasă, în medie cu maxime de 30 – 31 de grade și minime de 14 – 15 grade. În unele zile ale celei de-a doua săptămâni vor fi posibile ploi de scurtă durată și în general slabe cantitativ, cu probabilitate ceva mai ridicată de apariție în intervalul 25 – 26 iulie.

Maramureș. La debutul primei săptămâni, media valorilor minime va fi de 26 – 28 de grade, iar a celor minime de 10 – 12 grade. Ulterior, vremea va deveni treptat călduroasă, astfel încât în intervalul 21 – 24 iulie se va ajunge la maxime, în medie, de 33 – 34 de grade și minime în jurul a 16 grade. În a doua săptămână, pe fondul accentuării instabilității atmosferice, se preconizează o scădere ușoară a valorilor termice, spre o medie a maximelor de 20 de grade și minime în jur de 12 grade. Până spre 23 iulie, ploile se vor semnala doar cu totul izolat. În perioada 24 – 29 iulie va fi ridicată probabilitatea pentru averse care local pot fi mai însemnate cantitativ pe 25-26 iulie și în a doua parte a celei de-a doua săptămâni.

Moldova. Pe parcursul primei săptămâni, vremea se va încălzi treptat, devenind călduroasă în a doua parte a ei, când media temperaturilor maxime va fi de 32 – 33 de grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 18 grade. În intervalul 24 – 30 iulie, regimul termic nu va avea variații semnificative, vremea urmând să se mențină călduroasă, cu maxime de 30 – 32 de grade și minime de 16 – 18 grade. Ploi de scurtă durată și, în general, slabe cantitativ vor fi posibile în unele zile ale celei de-a doua săptămâni, cu probabilitate ceva mai ridicată în intervalul 25 – 26 iulie.

Dobrogea. Vremea va intra într-un proces de încălzire, ce se va menține până spre finalul primei săptămâni, când media temperaturilor maxime va ajunge la 31 – 32 de grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 20 de grade. În intervalul 24 – 30 iulie, regimul termic nu va avea variații semnificative, vremea urmând să se mențină călduroasă, cu maxime de 30 – 31 de grade și minime de 20 de grade. Ploi de scurtă durată vor mai fi posibile la începutul intervalului și după data de 28 iulie.

Muntenia. Până pe 23 iulie, temperatura va crește ușor și treptat, de la maxime în jur de 26 de grade, până spre o medie a acestora de 34 – 35 de grade, vremea urmând să devină călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor din a doua parte a primei săptămâni. În același sens vor evolua și minimele, ce vor atinge o medie de 18 – 19 grade, izolat urmând să se înregistreze și nopți tropicale. Aceste valori termice, mai ridicate decât mediile multianuale se vor menține și în a doua săptămână de prognoză, o ușoară scădere fiind posibilă spre sfârșitul acesteia, când este estimată o medie a valorilor maxime în jur de 32 de grade. Probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice va fi în creștere după 23 iulie, când mai ales în zonele de deal vor fi ploi de scurtă durată și descărcări electrice.

Oltenia. Intervalul de prognoză, va debuta cu valori termice ușor sub mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de numai 26 de grade și minime în jur de 14 grade. Apoi, temperatura aerului va continua să crească, iar vremea va deveni călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor. Cele mai ridicate valori termice sunt estimate pentru perioada 22 – 25 iulie, când media maximelor va fi de 35 – 36 de grade, iar a celor minime se va apropia de 20 de grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o scădere a valorilor termice, spre medii ale maximelor de 32 de grade și de 18 grade a celor minime. Până spre finalul săptămânii, ploile vor fi cu totul izolate. Ulterior sunt posibile averse, în general, slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în jurul datei de 25 iulie și după 28 iulie.

FOTO: Scott Webb/Pixabay

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.