Vremea. Cod galben de ninsoare și vânt puternic în 12 județe

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va înrăutăți în unele zone ale țării. Mai exact, până vineri, la ora 15:00, în Crișana, Maramureș și local în Transilvania vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, moderate cantitativ. Vântul va avea viteze între 50 și 70 km/h și va viscoli ninsoarea în unele locuri. De asemenea, e posibil să apară polei pe arii restrânse.

Meteorologii anunță că vremea se va înrăutăți în mai multe județe. Va fi cod galben de vânt puternic și ninsori în județele Harghita, Neamț, Mureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Maramureș, Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara și Alba.

În ceea ce privește vremea la munte, în Apuseni și în Carpații Orientali, mai ales la altitudini mari, vântul va avea intensificări susținute, cu viteze la rafală de peste 85…90km/h. Va ninge în general moderat cantitativ, și va fi viscol.

Din cauza condițiilor meteorologice și a zăpezii, cursurile au fost suspendate, vineri, în 30 de școli din județele Galați (3 școli), Iași (8), Prahova (1) și Tulcea (18). Ministerul Educației anunță că orele vor fi recuperate.

Vremea rea a luat prin surprindere autoritățile. Ca de obicei

Peste 120.000 de pompieri, polițiști și jandarmi sunt pe teren cu aproximativ 4.000 de mijloace de intervenție. Prima cădere serioasă de ninsoare din această iarnă a creat haos în mai multe zone ale țării.

Mulți șoferi au plecat la drum și au rămas blocați în zăpadă, deși au fost avertizați de meteorologi că vremea e rea. Cele mai multe probleme au fost înregistrate în sud-estul țării, unde aproape 100 de mașini au stat blocate aproape o zi în apropiere de Tulcea.

Aproximativ 57.000 de gospodării din toată țara au rămas fără electricitate. Potrivit ministrului Energiei, Toma Petcu, cele mai multe gospodării care au întâmpinat această problemă au fost în județele Constanța (25.000) și în Tulcea (22.000).

Din cauza viscolului, un tren Inter Regio cu 50 de călători a rămas blocat între stațiile Cataloi și Tulcea. O locomotivă CFR a preluat toți călătorii.