Volvo renunță la mașinile pe motorină și benzină

Volvo C30 electric
Volvo C30 electric

„Acest anunţ marchează sfârşitul automobilului cu motor doar cu combustie internă”, a afirmat directorul general al Volvo Cars, Hakan Samuelsson. Compania suedeză Volvo Cars a anunțat că din 2019 va scoate pe piață doar automobile electrice și hibride.

Volvo este primul producător auto important care anunță o dată clară de la care renunță să mai producă mașini cu combustie internă.

Cinci noi modele care vor fi lansate de grup în perioada 2019-2021 vor fi integral electrice, dintre care trei Volvo şi două sub marca Polestar.

„Cele cinci modele vor fi completate de o serie de automobile hibride pe benzină şi motorină pentru toate modelele”, spun cei de la Volvo.

Sunt și țări din Europa care vor să interzică mașinile pe benzină și motorină. Parlamentul olandez a luat decizia ca din 2025 să fie interzise mașinile pe benzină sau diesel și să se vândă doar cele electrice.

Și România face pași spre încurajarea transportului ecologic. Lanțul de hypermaket-uri Kaufland a inaugurat prima rețea publică de stații de încărcare pentru automobile. Rețeaua va fi disponibilă oricărui șofer de mașină electrică sau hibridă plug-in, gratuit și non-stop, în parcările a nouă magazine Kaufland de pe axa Arad – Constanța și pe autostrada A2.

Românii au cumpărat, în primele cinci luni ale anului, 717 maşini ecologice noi (electrice 100% şi hibride), în creştere de aproape două ori (+185%), comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, când s-au înregistrat 251 de unităţi comercializate, reiese din statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

În topul celor mai comercializate mărci auto electrice 100%, în primele cinci luni ale anului, primul loc a fost ocupat de Mercedes Benz, cu 19 unităţi, urmată de BMW (16), Audi (8), Volkswagen şi Volvo (câte 4 unităţi), Porsche (3) şi Renault (1).

De asemenea, cele mai multe maşini hibride vândute în România, din ianuarie până în mai 2017, au fost înregistrate de Toyota (597 de unităţi), urmată de Lexus (52), Kia (3) şi Land Rover (2).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.