Putin tocmai și-a anunțat candidatura la alegerile din 2018 pentru președinția Rusiei

Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru

Liderul rus Vladimir Putin și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2018 din Rusia, transmite BBC.

El a făcut acest anunț în timp ce ținea un discurs în fața muncitorilor de la o fabrică auto din orașul Nizhny Novgorod.

„Am să candidez la președinția Federației Ruse”, a spus Vladimir Putin în timpul vizitei oficiale la fabrica auto.

Ca președinte sau ca premier, Vladimir Putin se află la putere în Rusia din anul 2000. Dacă va câștiga alegerile din martie 2018 va eligibil să conducă țara până în 2024.

Vladimir Putin, văzut ca un lider puternic

Jurnalista de televiziune Ksenia Sobchak a anunțat că va candida și ea la președinție, însă sondajele de opinie arată că Putin va câștiga foarte ușor, mai notează BBC.

Liderul principal al opoziției, Alexei Navalny, nu are voie să candideze deoarece a fost găsit vinovat de delapidare. El susține însă că e nevinovat și că toată acțiunea în instanță a fost motivată politic.

În ciuda criticilor venite din Occident, Putin continuă să fie extrem de popular în rândul cetățenilor ruși, care văd în el un lider puternic ce a consolidat poziția Rusiei pe plan internațional printr-o intervenție militară decisivă prin anexarea Peninsulei Crimeea ce aparținea Ucrainei.

Vladimir Putin se află acum la al treilea mandat de președinte în fruntea Rusiei. El a mai fost președinte și între 2000 și 2004, precum și între 2004 și 2008. Între 2008 și 2012 a fost prim-ministru, interval în care președinte a fost apropiatul său Dmitri Medvedev.

În martie 2012 a câștigat alegerile prezidențiale cu 64%.

Potrivit actualei Constituții ruse, președintele este ales prin vot direct pentru un mandat de 6 ani. Aceeași persoană nu poate avea mai mult de două mandate consecutive. Nu există însă o limită maximă de mandate. Așadar, aceeași persoană poate candida din nou la președinție dacă „a stat pe bară” un mandat.

Constituția mai prevede că președintele trebuie să aibă minumum 35 de ani și să fi locuit permanent în Rusia pentru ultimii 10 ani.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.