Încă șase ani cu Vladimir Putin. Ce a spus liderul de la Kremlin că se va întâmpla în 2024

Vladimir Putin alegeri Rusia
Vladimir Putin poate conduce Rusia și după 2024. Foto: Pixabay

Vladimir Putin va conduce Rusia pentru încă șase ani, după ce a obținut o victorie așteptată în alegerile prezidențiale de duminică.

Putin (65 de ani), care este la cârma celei mai întinse țări din lume, ca președinte sau premier, din 1999, a obținut peste 76% din voturi, arată rezultatele oficiale.

Principalul său oponent în alegeri, Alexei Navalnîi, a fost exclus din cursa electorală. Navalnîi a fost condamnat pentru fraudă, însă a spus că dosarul său a fost ”fabricat” de Kremlin.

În cadrul unei manifestații publice la Moscova, Putin a spus că alegătorii ruși ”au apreciat (n.r. – la urne) realizările din ultimii câțiva ani”. Chiar și așa, liderul rus a răspuns râzând unei întrebări despre gândurile sale față de un alt mandat, peste încă șase ani.

”Ce spuneți este puțin amuzant. Credeți că o să stau aici până fac 100 de ani? Nu!”, a spus șeful de la Kremlin.

Vladimir Putin, mai popular decât în urmă cu șase ani

Putin a obținut un scor mult mai bun la aceste alegeri decât în 2012, când fusese votat de 64% dintre alegători. Milionarul comunist Pavel Grundinin a obținut 12 la sută din sufragii, clasându-se pe un îndepărtat loc doi.

Bătrânul naționalist Vladimir Jirinovski a primit 6 la sută din voturi.

Unele practici electorale ale câștigătorilor din Rusia se aseamănă surprinzător de mult cu cele din micuța noastră țară. În unele regiuni din Rusia, magazinele de lângă secțiile de votare au oferit mâncare gratuită și multe reduceri.

Grupul independent de monitorizare a alegerilor Golos a raportat sute de incidente la urne, printre care:

  • Buletine de vot găsite în urnă înainte de deschiderea secțiilor de votare.
  • Observatori ai alegerilor cărora li s-a interzis accesul în unele secții de votare.
  • Oameni aduși cu autobuzele la vot.
  • Camere video, care ar fi trebuit să înregistreze activitatea din secțiile de votare, au fost obturate de baloane sau de alte obiecte.
  • Unii supraveghetori ai alegerilor au fost văzuți cum introduceau mai multe buletine de vot în rune.

Foto: Pixabay