Viorica Dăncilă, inamicul inteligenței artificiale. România se ține departe de cooperarea europeană

Guvernul Dăncilă va fi anunțat vineri FOTO: Captură YouTube viorica dăncilă în parlamentul european
Viorica Dăncilă FOTO: Captură YouTube

Cu toate că inteligența artificială se anunță a fi un domeniu de maximă importanță pentru viitorul omenirii, România a decis să nu semneze declarația de cooperare europeană în acest domeniu.

Documentul a fost semnat de 25 de țări europene, iar dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar România, Cipru și Croația lipsesc din acest parteneriat.

Statele membre semnatare au decis să colaboreze pentru rezolvarea celor mai importante probleme din domeniul inteligenței artificiale, de la asigurarea competitivității Europei în domeniul cercetării și dezvoltării, la gestionarea chestiunilor de natură socială, economică, etică și legală.

La eveniment a participat și un român, Ciprian Preda, secretar de stat din Ministerul Cercetării și Inovării, însă acesta nu a semnat declarația.

Inteligența artificială este deja folosită zilnic de cetățenii europeni, atât la nivel personal, cât și profesional, însă cabinetul Vioricăi Dăncilă nu pare să dea prea multă importanță situației.

Pactul semnat la Bruxelles dorește să înțeleagă schimbările sociale iminente, de la un sistem de sănătate sustenabil, la schimbări climatice, de la cibersecuritate la migrație. Tehnologia este un factor cheie al creșterii economice, atât prin digitalizarea industriei, cât și a întregii societăți.

”Orice strategie față de inteligența artificială în Europa trebuie să fie trans-frontalieră. Un număr mare de state membre au decis să lucreze împreună atât în ceea ce privește oportunitățile, cât și provocările aduse de acest domeniu. Cooperarea va duce la centre de cercetare, finanțări europene și schimbul de informații și opinii”, a spus Andrus Ansip, vice-președintele Pieței Digitale Unice europene.

Iată țările europene care au semnat documentul: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Ungaria și Norvegia.

Declarația a fost semnată de miniștrii Economiei, ai Cercetării sau ai Afacerilor Europene, funcții ocupate în România de NIcoale Burnete – profesor la catedra de autovehicule rutiere şi maşini agricole la Universitata Tehnică din Cluj -, Dănuț Andrușcă – director al unei firme care producere şi vinde articole tehnice din cauciuc -, respectiv Victor Negrescu, profesor al SNSPA.

România este o țară cu numeroși specialiști capabili în domeniul IT, dar care a semnat numeroase contracte păguboase de digitalizare a sistemului birocratic.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.