Viorica Dăncilă a plagiat o postare pe Facebook despre regele Mihai din revista „Historia”

viorica dăncilă plagiat facebook
Sursa: Oana Despa / Facebook

Viorica Dăncilă, acceptată ieri ca premier de președintele Klaus Iohannis, a plagiat jumătate dintr-un mesaj pe care l-a publicat pe Facebook la moartea Regelui Mihai.

„Regele Mihai a jucat un rol decisiv în democratizarea României. Prin diferite misiuni diplomatice a susținut aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană. Regele nu și-a uitat niciodată poporul și orice acțiune politică și diplomatică pe care a făcut-o a fost în interesul României”, a scris Viorica Dăncilă pe rețeaua de socializare Facebook în data de 5 decembrie 2017, ziua în care a murit Regele Mihai.

Aceste fraze sunt copiate cuvânt cu cuvânt dintr-un articol apărut în revista „Historia”, semnat de Tudor Curtifan și intitulat „Ce reprezintă în istorie Regele Mihai?”.

Plagiatul a fost dezvăluit pe Facebook de jurnalista Oana Despa.

Articolul din „Historia” nu are o dată, însă cele mai vechi comentarii publicate în subsolul articolului au fost trimise în urmă cu 8 luni, așadar articolul este anterior morții Regelui Mihai.

În plus, din articol reiese că Regele Mihai era încă în viață la data publicării acestuia.

Desemnată premier al României din partea PSD, Viorica Dăncilă a fost aspru criticată până acum pentru că vorbește limba engleză foarte slab, dar și pentru greșelile pe care le face când vorbește în limba română.

Vasilica Viorica Dăncilă a absolvit Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi de la Ploieşti în anul 1988. A făcut și un masterat, Spaţiul Public European din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (a obținut diploma în 2006).

După o scurtă carieră în învățământ, când a fost profesor la Liceul Industrial Videle, Viorica Dăncilă a fost, până în 2009, inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producţie Ţiţei şi Gaze.

A intrat în PSD în anul 1996, fiiind o figură importantă a partidului la Videle. Viorica Dăncilă a devenit, în 2005, preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Teleorman şi membru în Consiliul Naţional al PSD.

În 2009, Viorica Dăncilă a fost aleasă europarlamentar PSD.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.