Vine primăvara. Meteorologii anunță o schimbare bruscă a vremii

FOTO: Couleur/Pixabay.com
FOTO: Couleur/Pixabay.com

De săptămâna aceasta, temperaturile vor depăși 10 grade Celsius. Însă meteorologii avertizează că există posibilitatea ca topirea zăpezii să ducă la acumularea unor cantități de apă. De asemenea, această încălzire ar putea veni și cu precipitații. Meteorologii mai spun și că episoade scurte de iarnă e posibil să mai apară, iar acestea vor dispărea în totalitate abia în aprilie.

Într-o intervenție la Digi24, directorul departamentului de prognoză al Administrației Naționale de Meteorologie, Gabriela Băncilă, a declarat că există posibilitatea ca până la sfârșitul lui martie și chiar aprilie să mai avem episoade de iarnă. Anul trecut în 16 aprilie vorbeam de viscol în Moldova. Nu excludem să mai apară fenomene specifice sezonului rece.

ANM a publicat zilele trecute și o estimare sezonieră realizată de Centrul European pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Marea Britanie. Cei care se întreabă acum când se va încălzi vremea trebuie să știe că, după acest episod de frig, va apărea și soarele.

Prognoza arată că temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în sudul, sud-estul și local în vestul țării și se va situa sub normal în restul teritoriului. Precipitațiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării.

În luna aprilie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în zona de sus și est. E posibil să apară precipitații excedentare pentru această perioadă.

În mai, nivelul de precipitații va fi apropiat de cel normal în sud și est și excedentar în rest. Temperaturile medii în mai vor fi apropiate de cele normale în sud, sud-est și local în vest și sub normal în celelalte zone.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.