Viitorul fotbalului românesc e sumbru. Tricolorii sub 16 ani au pierdut cu Liechtenstein

Naționala României formată din jucători născuți în anul 2001 a fost învinsă de reprezentativa similară a micuțului stat Liechtenstein (Foto: FRF)
Naționala României formată din jucători născuți în anul 2001 a fost învinsă de reprezentativa similară a micuțului stat Liechtenstein (Foto: FRF)

Naționala de fotbal a României formată din juniori născuți în 2001 a pierdut cu Liechtenstein (1-2), ultimul meci din cadrul Turneului de Dezvoltare UEFA de la Skopje.

Tricolorii câștigaseră primele două partide, cu Israel și Macedonia, de fiecare dată cu 1-0.

Eșecul cu micuța selecționată din Liechtenstein, care are o bază de selecție foarte mică la acest nivel, având în vedere că întreaga populație a țării nu depășește 40.000 de locuitori (n.r. – la fel ca orașul Onești), este unul dintre cele mai neașteptate din istoria fotbalului românesc.

Chiar dacă antrenorul Sorin Colceag a folosit mai mulți jucători care nu evoluaseră în primele partide, înfrângerea ridică multe semne de întrebare în privința perspectivelor fotbalului românesc.

România nu a avut niciodată performanțe prea bune cu echipa națională sub 16 ani. Până în 2001, când se organizau Campionate Europene pentru această categorie de vârstă, tricolorii au reușit doar trei victorii din 8 prezențe la turneele finale.

Nici echipa de Under-17 nu este mai strălucită. Din 2002, ea a reușit să se califice o singură dată la turneul final, în 2011, în Serbia, de unde s-a întors acasă doar cu un punct.

În calificările pentru competiția continentală din Croația, care va debuta în luna mai, România nici măcar nu a ajuns în a doua fază a preliminariilor, pierzând toate meciurile din Grupa 6, pe teren propriu, la Buftea: 1-2 cu Austria, 0-3 cu Anglia și 0-1 cu Azerbaidjan.

Aceeași situație și la naționala de sub 19 ani, care a ratat Runda de elită (n.r. – ultima fază a calificărilor pentru Euro 2017, care va avea loc în Georgia), după înfrângeri cu Norvegia și Olanda și un succes cu una dintre cele mai slabe naționale europene: San Marino.

În ceea ce privește naționala de tineret, cea cu jucători sub 21 de ani, palmaresul este la fel de trist. Această selecționată a participat o singură dată în istorie la Europene, în 1998, când le-a și găzduit. România a pierdut atunci toate meciurile.

Tricolorii sub 21 de ani vor avea șansa să îi răzbune pe colegii lor mai mici, în 13 iunie, când România U21 începe cursa de calificare pentru Euro 2019 chiar în Liechtenstein.