Viitorul e aici: Doi tineri au fost salvați de la înec de o dronă

Drona a aruncat o plută gonflabilă. Foto: NSW Government
Drona a aruncat o plută gonflabilă. Foto: NSW Government

Doi adolescenți care erau în pericol de înec au fost salvați de o dronă operată de salvamarii australieni. Interesant este că dispozitivul era în teste când a avut loc operațiunea.

Cei doi tineri, cu vârste de 15 și 17 ani, aveau mari probleme în apele de lângă coasta Lennox Head, în New South Wales. Cei doi erau la 700 de metri de țărm.

Alertați, salvamarii au trimis imediat drona la fața locului, iar aceasta a coborât o plută gonflabilă, cu ajutorul căreia cei doi înotători au reușit să ajungă la mal.

”Niciodată în istorie nu a mai fost folosită o astfel de dronă pentru a salva viața unor oameni”, a spus John Barilaro, vice-premierul statului australian, citat de BBC.

”Un salvamar ar fi avut nevoie de cel puțin șase minute pentru a ajunge la persoanele aflate în dificultate. Drona Little Ripper a ajuns acolo în 70 de secunde. A fost o operațiune de salvare extraordinară, cu cel mai bun rezultat posibil”, a spus Ben Franklin, secretar al Parlamentului din New South Wales.

După primirea alertei, salvamarii au reușit să lanseze drona, să o ducă la fața locului și să coboare pluta gonflabilă, în doar două minute. Camera aflată la bordul dronei a filmat întreaga operațiune de salvare.

Guvernul statal din New South Wales a alocat 340.000 de dolari pentru achiziționarea unei flote de drone. Unele dintre ele au ca misiune depistarea rechinilor, altele sunt echipate cu plute gonflabile, dar și cu alarme și boxe prin care salvamarii pot transmite informații importante.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.