Victoria samsarilor. Prăbușirea unui important centru de legumicultură din România

Înainte de Revoluția din 1989, din comuna doljeană Teasc pleacau spre Europa zeci de tiruri încărcate cu fructe și legume. Acum, cei mai mulți locuitori ai comunei își lasă pământurile și merg să muncească tot în agricultură, însă în străinătate.

Potrivit Știrile TVR, care citează reprezentanți ai primăriei, suprafețele de solarii din Teasc au scăzut considerabil față de anul trecut. Mai mult, sunt suprafețe întregi de teren care au rămas de izbeliște.

Cei mai mulți își găsesc de lucru în agricultură în Germania și Marea Britanie. Anul acesta, de exemplu, cei mai mulți au fost la cules de mere, sparanghel sau roșii.

Trebuie precizat și faptul că, în urmă cu doi, țăranii din Teasc se plângeau că sunt nevoiți să vândă marfa la samsari pe prețuri de nimic. Cei mai mulți anunțau, potrivit adevarul.ro, că vor închide afacerea întrucât muncesc degeaba și se întâmplă chiar să nu-și acopere cheltuielile pe care le cu solariile.

Înainte de `89, la Teasc erau șase centre legumicole unde oamenii își aducea produsele pentru a fi trimise la export. Mii de tone de legume ajungeau anual numai în Germania de Est.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.