Fiu de magnat român către angajații tatălui. Salariile nu vor crește, îmi iau Bugatti

Victor Micula

„Salariile nu vor crește, îmi iau Bugatti”. Asta a scris pe Facebook,Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula, patronul European Drinks, după ce tatăl și unchiul său au câștigat un proces împotriva statului român în urma căruia au de primit 64 de milioane de lire sterline, notează presa britanică.  

Cotidianul britanic Dailymail.co.uk scrie că Victor Micula, în vârstă de 18 ani, care obișnuia să meargă cu elicopterul la școala din Oradea, doar pentru a putea dormi mai mult, a postat pe Facebook că cei 7.000 de salariați ai tatălui său nu vor vedea niciun ban din cele 64 de milioane de lire sterline câștigate în instanță de familia sa. Și asta pentru că el intenționează să-și cumpere un Bugatti.

În luna decembrie a anului trecut, fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, au câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului român şi trebuie să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi. În schimb, Ministerul Finanţelor vrea să compenseze această sumă cu datoriile firmei la bugetul de stat.

Procesul a fost deschis în anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice, şi viza decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.

Acesta este primul proces pe care statul român îl pierde la ICSID.
PS
În ultimii ani ai arbitrajului, Viorel Micula a fost reprezentat de Shearman & Sterling (Londra şi Paris) şi firma locală de avocatură Dragne & Asociaţii, ceilalţi reclamanţi fiind reprezentaţi de King & Spalding (Londra, Washington şi Houston).

România a fost reprezentată de firma internaţională Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt şi Paris) şi firma locală de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).