Vrei haine care să țină o viață? Iată cele 8 secrete pe care trebuie să le știi

haine
Foto: Tom Merton (Flickr)

Niciun lucru nu ține pentru totdeauna, însă multe dintre hainele noastre ar putea avea o viață mai lungă dacă le-am îngriji cu mai multă atenție. Dincolo de faptul că hainele tale vor arăta mai bine, vei economisi și bani: nu ai de ce să investești în haine noi dacă cele pe care le ai deja arată impecabil.

Pentru a prelungi viața hainelor tale, wikihow.com a alcătuit o listă de recomandări care să te învețe să cureți, să usuci și să depozitezi hainele în mod corect.

1. Sortează hainele înainte de a le pune în mașina de spălat. Împarte-le pe categorii în funcție de instrucțiunile de spălare (de exemplu, unele haine nu trebuie spălate la o temperatură mai mare de 40 de grade Celsius), de material (lână, bumbac, in, mătase etc) și de culoare. Este foarte important să întorci pe dos tricourile care au imprimeuri pentru a evita ștergerea acestora.

2. Înainte de a începe să speli hainele pătate, poți aplica un spray anti-pete pe materialul murdar. În afară de detergent, poți pune în mașina de spălat balsam care să ajute hainele să rămână moi și fine.

3. O altă etapă este călcatul hainelor. Deoarece se întâmplă de multe ori ca hainele să fie deteriorate în timpul acestui proces (să fie arse, uscate prea tare sau să li se formeze cute de care nu mai putem să scăpăm), alegerea unui aparat de călcat performant, precum cele de AICI, este foarte importantă.

Cele mai noi stații și aparate de călcat de pe piață permit călcarea oricăror materiale, de la blugi la mătase, fără să fie nevoie de reglarea temperaturii (fără cute și fără arsuri, datorită combinaţiei dintre temperatură şi aburul puternic continuu).

AICI găsești și alte aparate și stații de călcat performante și eficiente, care economisesc energie fără a compromite rezultatele călcării.

4. După călcare vine momentul în care vei așeza hainele în dulap. Agață cămășile, fustele și rochiile pe umerașe. Chiar și alte haine frumoase, precum unele perechi de pantaloni sau pulovere deosebite, pot fi puse pe umerașe pentru a le păstra forma ideală.

În cazul hainelor care vor fi împăturite este important să faci acest lucru respectând liniile și cusăturile. Dacă nu vrei să împăturești o haină deoarece nu vrei să i se formeze cute, fă-o rulou. Nu înghesui prea tare hainele în dulap.

5. Dacă ai haine pe care nu le îmbraci prea des, poți folosi naftalină sau alte produse anti-dăunători pentru a ține moliile la distanță.

6. Când vrei să îmbraci o haină pe care nu ai mai folosit-o demult, scoate-o înainte la aer dacă a prins un miros greu (în loc să o speli încă o dată). Spălatul excesiv este un inamic la materialelor textile.

7. Dacă ai vărsat ceva pe o haină sau dacă s-a murdărit este esențial să scoți pata imediat. Dacă nu ai nimic altceva la îndemână, folosește apă rece. Asigură-te că tamponezi materialul textil și că nu îl freci. Frecatul poate scămoșa haina.

8. Dacă ai haine pe care nu le mai porți, donează-le. În cazul în care hainele nu mai sunt purtabile, du-le la reciclat. În așa fel ele nu vor ajunge la groapa de gunoi și vor fi folosite la fabricarea de noi haine.