Vești bune pentru Transalpina, cea mai înaltă șosea din România

transalpina
Transalpina. Foto: Saturnian via Wikimedia Commons

Şoferii vor putea circula din vară pe Transalpina. Compania de Autostrăzi va redeschide şoseaua, după ce a câştigat în instanţă dreptul de a prelua drumul din administrarea societăţii Romstrade. Această firmă ar fi trebuit să termine modernizarea șoselei, dar lucrările au fost blocate, timp de trei ani, după arestarea patronului Nelu Iordache, relatează digi24.ro.

A fost nevoie să se ajungă în instanţă pentru ca Transalpina să fie preluată din nou de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri.

„Este o bucurie și pentru noi și pentru gorjeni și pentru ardeleni și pentru toți care iubesc muntele și frumusețile acestei zone. Începem cu prioritățile: marcajele, parapetul în punctele cele mai periculoase, semnele de circulație”, a declarat Ion Tudor, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Gorj.

CNADNR va începe lucrările după ce se va topi zăpada care are acum aproape 2 metri.

În 2008 compania Romstrade a început modernizarea drumului care traversează Munţii Parâng, dar lucrările s-au oprit după terminarea a 80% din proiect. În urmă cu 3 ani firma omului de afaceri Nelu Iordache a abandonat lucrările de pe Transalpina pentru că societatea a intrat în insolvență. Constructorul nu a asigurat conservarea lucrărilor, iar drumul s-a degradat.

Statul a fost prejudiciat cu 100 de milioane de euro, estimează o echipă de experţi din cadrul Companiei Naționale de Drumuri. Banii ar putea fi recuperaţi de la Romstrade, tot în instanţă. Pentru terminarea lucrărilor ar mai fi nevoie de 50 de milioane de euro.

Și hotelierii din zonă au fost afectați până acum de situația incertă a șoselei pentru că turiştii n-au mai venit. „Dacă compania a câștigat procesul cu Romstrade ne bucurăm, pentru că se știe al cui este”, a declarat hotelierul Constantin Pănescu, potrivit sursei citate.

Numărul de turiști la Rânca a scăzut de la aproape 10.000 pe săptămână la peste 1.000 după închiderea drumului, iar unele pensiuni s-au închis.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Marian Vanghelie se lăuda că Iohannis îl poate ajuta să scape de dosar. Cine era omul de legătură
Descinderi la un cuib de barză, operațiunea de la Schitu Golești
O mireasă și-a părăsit logodnicul în ziua nunții pentru că nu a știut cât fac 15 plus 6

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.