Vești bune: Investițiile străine directe în România au crescut în 2018

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Investițiile străine au crescut cu 17,6% în primele cinci luni ale anului curent, față de perioada similară a anului trecut, ajungând la 1,72 miliarde de euro.

Potrivit datelor publicate de Banca Națională, participațiile la capital, care includ și profiturile nete reinvestite, au ajuns la 2,21 miliarde de euro. Mai mult, creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 488 milioane euro, ceea ce înseamnă că filialele din România îşi plătesc datoriile către companiile-mamă din străinătate.

Dacă până în luna mai a anului trecut, străinii investiseră direct în România 1,46 miliarde de euro în economia României, în acest an, suma a crescut cu câteva sute de milioane de euro.

Băncile, responsabile cu grosul investițiilor străine în România

Chiar și așa, în luna mai, investițiile străine directe au fost de 227 de milioane de euro, mai mici decât în perioada similară a anului trecut, când nivelul atins a fost de 264 de milioane de euro.

Cea mai importantă creștere a capitalului realizată de investitorii străini în luna mai, în România, o reprezintă o infuzie de 132 de milioane de euro din partea grupului elen Alpha Bank către filiala sa imobiliară.

De asemenea, Intensa Sanpaolo a trimis 41 de milioane de euro în România, în timp ce producătorul de lactate FrieslandCampina România a investit 20 de milioane de euro în țara noastră în mai 2018.

România este datoare străinilor cu aproape 100 de miliarde de euro