Vești bune din Africa: pădurea tropicală, mai rezistentă decât cea amazoniană

padure_tropicala_africa
Foto: J. Doremus Wikimedia Commons

Pădurile tropicale din Africa ar putea fi mai rezistente la viitoarele schimbări climatice decât pădurile amazoniene sau cele din alte regiuni, afirmă un grup de oameni de știință, potrivit BBC.

Cercetătorii care au participat la o conferință internațională s-au pus de acord că speciile de copaci din regiune au trecut prin mai multe catastrofe climatice de-a lungul ultimilor 4.000 de ani. Prin urmare, este posibil ca ele să reziste la eventualele schimbări climatice.

Profesorul Yadvinder Malhi, specializat în ecosisteme la Universitatea Oxford, a spus că, de-a lungul ultimilor 10.000 de ani, climatul african a fost mult mai variabil decât cel din zona amazoniană sau din Asia de Sud-Est.

„Pădurile africane au trecut printr-un număr de catastrofe în ultimii 2.000-4.000 de ani”, a declarat el pentru BBC. „Deja au o diversitate mult mai redusă și au pierdut specii care erau vulnerabile. Dar speciile care au rămas sunt relativ adaptabile, au o arie mare de răspândire și s-au adaptat la schimbările destul de rapide de precipitații”.

Conferința, desfășurată la Unversitatea Oxford, a analizat „soarta pădurilor tropicale africane în secolul XXI”, concentrându-se mai ales pe pădurile tropicale din Africa de Vest.