Veste bună pentru diaspora. Se poate vota mult mai ușor

Alegerile parlamentare din această toamnă vor aduce o premieră pentru români. Sistemul electoral se modifică și pentru prima dată, românii care trăiesc în străinătate vor putea vota prin corespondență.

Începând de astăzi, cei care vor să voteze astfel trebuie să se înscrie în Registrul electoral.

„Doar cine se înscrie în Registrul Electoral va putea să-şi exercite votul prin corespondenţă şi la noile secţii de vot, care vor fi înfiinţate în localităţile unde aceştia domiciliază”, a precizat Dan Stroescu, ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

Românii care trăiesc în străinătate trebuie să completeze o cerere scrisă, datată și semnată, pe care să o depună personal sau să o trimită prin poștă la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care are domiciliul sau reședința.

Cererea trebuie însoțită de o copie după pașaport sau cartea de identitate și o copie care dovedește faptul că are drept de ședere.

Apo, va primi prin poștă, la adresa de domiciliu sau de reședință, următoarele documente: un plic exterior, autoadresat, prevăzut cu elemente de siguranţă, pe care sunt imprimate numele şi prenumele, adresa de corepondenţă, adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă la care trebuie trimis plicul şi un cod de bare pentru identificarea unică în sistem. Un plic interior, prevăzut de asemenea, cu elemente de siguranţă, va conţine un autocolant cu menţiunea „Votat”, certificatul de alegător, buletinul de vot şi instrucţiunile privind exercitatea dreptului de vot.

Autocolantul cu menţiunea votat se lipeşte pe opţiunea de vot şi se introduce în plicul interior, care trebuie sigilat. Apoi, certificatul de alegător se completează, datează şi semnează olograf.
Plicul interior şi certificatul de alegător se introduc în plicul exterior care trebuie sigilat. Plicul exterior poate fi depus la orice oficiu poştal sau orice cutie poştală.

Plicul trebuie să ajungă la Biroul Electoral pentru votul prin corespondenţă cu minim trei zile înainte de data alegerilor.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că a tipărit 165.000 de pliante cu informații despre votul prin corespondență, care sunt distribuite românilor din diaspora.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.