Veste bună pentru cei care vor să-și cumpere o casă

FOTO: drumultaberei-residence.ro
FOTO: drumultaberei-residence.ro

O tranșă de 500 de milioane de lei va fi deblocată la sfârșitul acestei luni de Guvern și va ajunge la bănci, pentru programul „Prima Casă”, susțin surse de la Palatul Victoria, pentru Economica.net.

Acești bani ar reprezenta garantarea a încă 5.500 de noi credite. Fondurile alocate în etapa precedentă ar fi fost epuizați de luna trecută.

Până acum, peste 200.000 de români și-au cumpărat locuințe prin programul „Prima casă”, iar peste 7.000 de dosare se află în diferite stadii de analiză.

În fiecare zi se înregistrează peste 500 de noi solicitări. La sfârșitul anului trecut, Guvernul a aprobat o strategie pentru cinci ani a programului „Prima casă”. În total vor fi garanții totale de 10 miliarde de lei.

Începând de anul acesta procentul de garantare a creditului de către stat va fi corelat cu vechimea şi rezistenţa imobilului. Mai exact, pentru locuinţele mai noi sau consolidate în ultimii cinci ani, nivelul garantării este menţinut la 50%, iar pentru restul locuinţelor, procentul de garantare coboară la 40%.

De asemenea, plafonul de garanţii acordat pentru fiecare dintre cei cinci ani, a fost stabilit după cum urmează: pentru 2017, se va aloca un plafon anual de garanţii în valoare de 2,5 miliarde de lei şi de circa 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 şi 2020. Pentru ultimul an, 2021, plafonul garanţiilor scade la 1,5 miliarde de lei.

Avansul minim cerut în Programul „Prima casă” este de 5%. ING Bank a decis să crească procentul la 10%. La un credit ipotecar clasic avansul minim cerut de bănci este de minim 15%.

Băncile participante la programul „Prima casă” sunt Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank, ING, Marfin, OTP, Piraeus, Raiffeisen şi Unicredit Tiriac.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.