Cel mai faimos tenor român s-a întors în ţară. Comuniştii l-au condamnat la moarte

vasile_moldoveanu
Tenorul Vasile Moldoveanu. Sursă foto: despreopera.wordpress.com

Tenorul român care a cântat în peste 100 de concerte la Metropolitan Opera din New York s-a întors în ţară, pentru a îi instrui vocal pe tinerii artişti ieşeni.

Vasile Moldoveanu, care a plecat din ţară în anii ’70, şi-a povestit fascinata viaţă în emisiunea „În Premieră”, de la Antena 3.

Tenorul a debutat la Opera Naţională din Bucureşti în 1966, an în care a fost invitat să cânte şi în opere din Belgia, Finlanda şi Spania, dar şi la festivaluri din Grecia, Olanda şi Germania.

1972 a fost anul despărţirii de România şi debutul la Opera de Stat din Stuttgart. Au urmat colaborări cu operele din Munchen şi Viena. Peste ocean a ajuns în anul marelui cutremur din România, 1977, când a avut contracte la opera din Chicago.

Anii ce au urmat i-au adus o colaborare fructoasă cu New York Metropolitan Opera, unde a cântat în 105 spectacole.

Plecarea din ţară nu a fost agreată de autorităţile comuniste ale vremii. „Mi-a trimis tata articolul din ziar că sunt condamnat la moartea pentru trădare! Ce-am făcut? Am cântat. M-a durut foarte mult”, a povestit tenorul la emisiunea În premieră, la Antena 3.

Comuniștii l-au căutat și în Statele Unite. „Am fost spionat, au venit la New York cu aparate să mă înregistreze. Un domn foarte bine îmbrăcat a venit cu o valiză diplomat și a început să mă întrebe diverse chestii și din când în când mai aducea aminte de conducere și ce-am pățit. Întrebări bizare. La un moment dat văd că valiza e întredeschisă și văd cum merge ceva (n.r. benzile de înregistrare)”, a mai povestit tenorul Moldoveanu la Antena 3.

Nu s-a putut întoarce în țară nici după `90. Pedeapsa cu moartea îi fusese transformată în șase ani de închisoare, iar această nedreptate a fost reparată în totalitate după mai mulți ani.

Vasile Moldoveanu s-a reîntors în ţară în 2010, iar preşedintele Traian Băsescu i-a acordat, în 2013, Ordinul Naţional „Steaua României” în gradul de Comandor.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.