Regulă. Pet shop-urile din București ar putea vinde doar câini și pisici din adăposturi

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Magazinelor de tip pet shop din București le-ar putea fi interzisă vânzarea pisicilor și câinilor de rasă, arată un proiect de hotărâre de Consiliu General, aflat în dezbatere pe site-ul Primăriei Capitalei. Însă există excepții. Pot fi cumpărate doar animale care provin de la adăposturi, asociații de profil și de la crescători autorizați cu certificare pedigree, potrivit Hotnews.ro.

Cei care nu vor respecta această prevederea vor primi amenzi între 1.000 și 5.000 de lei. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de grupul consilierilor ALDE din Consiliul General. Aceștia spun că doresc adoptarea acestui proiect ca să protejeze atât animalele cât și cumpărătorii.

„Din cauza creșterii cererii de animale de companie (în prezent în București, după estimările Colegiului Medicilor Veterinari, o familie din patru este posesoarea unui animal de companie). Veritabile crescătorii de câini și pisici s-au dezvoltat în ultimii ani, care alimentează pet shop-urile și comerțurile similare sau site-urile de comerț online.

Din păcate, bunăstarea animalelor nu este respectată, condițiile de păstrare, rata forțată de înmulțire a lor (animalele fiind abandonate pe teritoriul public după ce au ajuns la capătul ciclului de înmulțire profitabilă pentru proprietari), sănătatea biologică (probleme din cauza condițiilor insalubre de creștere), etologice (animalele nu sunt socializate) și genetica alterată (fapt dovedit și prin neexistența niciunui atestat de proveniență tip Pedigree pentru aceste animale) fiind dovezi în acest sens.

Cetățenii sunt înșelați în mod constant cumpărând pisici sau câini de o anumită rasă din pet shop-uri, deși niciun câine de exemplu nu are Pedigree”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Inițiatorii mai spun că sunt foarte multe animale scoase la vânzare care stau în condiții improprii, iar unele se îmbolnăvesc și apoi sunt abandonate sau cumpărătorii sunt nevoiți să investească foarte mulți bani în tratamente. De asemenea, prin această măsură se dorește o creștere a numărului de adopții de animale din adăposturi.

Reglementări asemănătoare există și în alte orașe din Vest. Anul trecut, autoritățile din San Francisco promiteau că mii de animale fără stăpân din adăposturi vor fi salvate. Katy Tang, consilier în Districtul 4 din San Francisco, a reușit să modifice o lege prin care magazinele pentru animale de companie au voie să vândă doar câini și pisici salvate de pe stradă. De asemenea, legea interzice vânzarea animalelor mai tinere de 8 săptămâni.

La fel ca și în planul administrației bucureștene, crescătorii de animale care deţin licenţă nu vor fi afectaţi de noul regulament, care doreşte să prevină „practicile inumane şi amăgitoare ale afacerilor ce au la bază împerecherile de rasă, care aprovizionează cu animale pet store-urile şi, direct, consumul online”, au scris într-un editorial pentru Huffingtonpost, reprezentanţii Humane Society of the United States şi reprezentanţii unor organizaţii locale pentru protecţia animalelor.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.