Valentin Popa, noul ministru al Educației, s-a autoplagiat de cel puțin trei ori

Valentin Popa, ministrul Educației în guvernul Dăncilă. Foto: News Bucovina
Valentin Popa, ministrul Educației în guvernul Dăncilă. Foto: News Bucovina

Valentin Popa, rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava și ministrul Educației în Guvernul Viorica Dăncilă, s-a autoplagiat în cel puțin trei articole științifice, începând cu anul 2012.

Potrit PressOne, autoplagiatul este atunci când un autor publică o lucrare de cel puțin două ori, fără a menționa că textul a fost publicat anterior. Ministrul Valentin Popa era deja profesor universitar în momentul în care s-a autoplagiat într-o serie de lucrări științifice.

Popa predă la Universitatea „Ștefan cel Mare” din 1989, iar din 2005 este profesor universitar la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

Atitudinea noului ministru al Educației față de plagiate pare să fie una extrem de relaxată, după cum el însuși a declarat în fața Comisiei de învățământ a Parlamentului, care i-a acordat avizul pentru a ocupa un loc în cabinetul PSD-ALDE 3.

„Este păcat că umbrim aceste valori ale învățământului românesc printr-o scoatere în evidență a unor elemente nu atât de importante, cum ar fi plagiatele”, spunea atunci Popa, succesorul lui Liviu Pop.

Autoplagiatul este reglementat de articolul 2 din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare, unde este inclus în seria abaterilor de la normele de bună conduită în cercetarea științifică.

Un autoplagiat al actualului ministru a făcut obiectul unei plângeri la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava în 2014, când Valentin Popa era rectorul instituției și șeful membrilor Comisiei de Etică care urmau să se pronunțe asupra acuzațiilor. Bineînțeles, decizia comisiei a fost că nu este vorba despre un caz de autoplagiat.

Două dintre articolele în care Valentin Popa s-a autoplagiat au fost publicate în cărți de specialitate scoase de o editură din Croația, Intech.

Potrivit PressOne, al treila caz de autoplagiat este cel al unui articol republicat după un an, cu un titlu schimbat: „An Integrated RFID-Based B2B System for Supply Chain Logistics and Warehousing” este identic cu „Enhancing Enterprise Performance with RFID Technology”.

Primul articol este semnat de Cristina Turcu, Marius Cerlincă, Tudor Cerlincă, Remus Prodan, Cornel Turcu, Felicia Gîză, Valentin Popa; a apărut în numărul 3 din 2007 al International Journal of Computers and Communications. Cel de-al doilea articol, semnat de aceiași autori, a fost publicat în The 12th WSEAS International Conference on Computers, care a avut loc în iulie 2008 în Heraklion, Grecia.

Foto: News Bucovina

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.