UTIL. 3 programe pentru românii cu idei de afaceri, în 2015

Statul român a pregătit şi pune în aplicare, în 2015, câteva  programe pentru românii cu idei de afaceri. La acestea se adaugă şi alte programe, care s-au bucurat de succes în anii anteriori.

1. Primul dintre aceste programe poartă numele de „Programul naţional multianual de microindustrializare”. Programul este destinat creşterii volumului de activitate şi a competitivităţii IMM-urilor din industrie, relatează avocatnet.ro.

Domenii vizate: fabricarea produselor lactate, producţia de ţesături, finisarea materialelor textile, fabricarea produselor farmaceutice de bază, fabricarea articolelor ceramice de uz gospodăresc şi ornamental, fabricarea de echipament de comunicaţii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier.

Finanţare: se acordă pentru formarea profesională a angajaţilor şi implementarea planurilor de investiţii. Finanţarea maximă este de 90% din valoarea proiectului, beneficiarul trebuie să contribuie cu cel puţin 10%.

2. „Programul pentru susţinerea internaţionalizării IMM-urilor” are ca obiectiv sprijinirea tuturor IMM-urilor prin creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii, crearea şi menţinerea locurilor de muncă, formarea profesională în meserii specifice.

Finanţare: se acordă un ajutor pentru crearea de branduri, participarea la târguri internaţionale, misiuni economice şi un altul pentru instruire în domeniul tehnicilor de internaţionalizare.

Contribuţie beneficiar: minimum 10% din valoarea proiectului, se pot obţine finanţări de maximum 20.000 de lei pentru branduri, participarea la târguri şi în misiuni economice şi maximum 40.000 de lei pentru dobândirea unei tehnici rapide de internaţionalizare.

3. Programul de stimulare a cercetării-dezvoltării şi inovării în rândul IMM-urilor. Pot participa fime mici şi mijlocii din toate sectoare economice, iar rolul declarat al programului este creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii, crearea şi menţinerea locurilor de muncă, formarea profesională.

Finanţare: beneficiarul trebuie să contribuie cu minimum 10% din valoarea proiectului, urmând să primească până la 90% din suma necesară din partea statului. Un IMM poate beneficia de finanţare pentru trimiterea angajaţilor la cursuri de instruire şi de specialitate în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală (max. 25.000 de lei), pentru cercetare şi documentare a soluţiilor brevetate (max. 5.000 de lei) şi pentru plata taxelor de înregistrare de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a drepturilor de proprietate intelectuală (maxim 20.000 de lei).

Mâine, prezentăm pe greatnews.ro alte trei programe dedicate antreprenorilor români care vor să îşi crească afacerile sau să înceapă una de la zero.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.