Unu din trei români dă mită pentru a avea acces la serviciile publice de bază

România rămâne cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană
România rămâne cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană

Darea de mită sau oferirea unei ”atenții” este o practică veche în România, chiar și când vine vorba de accesul la servicii publice elementare.

Astfel, una dintre trei gospodării din România a contribuit cu o sumă de bani, oferită pe sub mână funcționarilor publici, în ultimul an, susține un studiu realizat de Transparency International.

Barometrul Global al Corupției este realizat pe baza unui sondaj. Participanții sunt întrebați dacă au apelat la unul dintre cele opt servicii publice de bază în ultimele 12 luni. Dacă au făcut acest lucru, sunt întrebați dacă au oferit bani sau alte bunuri pentru a folosi serviciul.

Studiul arată că 29 la sută din familiile din România au dat șpagă pentru a avea un acces mai bun la serviciile publice, aceasta fiind cea mai mare rată din Uniunea Europeană.

Lituania e pe locul 2, cu 24 la sută, în timp ce Ungaria e și ea aproape, cu 22 la sută. În Bulgaria, cota este de doar 17 procente, în timp ce în Republica Moldova, aproape 42% dintre cetățeni au dat mită funcționarilor publici.

În schimb, alte țări apropiate geografic de România, ca Polonia sau Cehia, au o rată de corupție de sub 10 procente.

Pentru studiul legat de corupția din România, intrați aici.

Organizația Transparency International arată că ucrainenii, românii, albanezii și bosniacii cred cu tărie că parlamentarii lor sunt foarte copruți. Peste jumătate dintre cetățenii acestor țări sunt de părere că politicienii sunt foarte corupți. În Moldova, 76% din populație susține că parlamentarii sunt extrem de corupți.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.