Unu din cinci români care trăiesc la oraș vrea să emigreze în următorii doi ani

România pierde, an de an, zeci de mii de tineri. Mulți dintre ei iau calea Occidentului. Foto: Pixabay

Aproape toți românii care trăiesc în mediul urban (95%) cunosc cel puțin o persoană care a emigrat, iar unul din cinci vrea să facă pasul către viața în străinătate în următorii cinci ani, potrivit unui studiu realizat de iSense Solutions.

Sunt date îngrijorătoare pentru România, țară care a pierdut milioane de locuitori în ultimii ani, din cauza lipsei locurilor de muncă, corupției și sărăciei. Majoritatea celor care își doresc să emigreze sunt tineri.

Astfel, 37 la sută dintre românii cu vârste cuprinse între 18-23 de ani vor să plece din țară cât mai curând, la fel ca 27% dintre cei care au împlinit 24 de ani și nu au mai mult de 38 de ani.

Dintre cei care vor să emigreze, aproape jumătate – 42% – și-au găsit deja un loc de muncă în altă țară, în timp ce 12% vor merge să își continue studiile în străinătate.

Cea mai râvnită destinație pentru români este Marea Britanie. Peste o treime dintre cei intervievați în cadrul studiului au indicat această țara drept destinația dorită. Românii formează a doua comunitate non-britanică din Insulă, după polonezi. Aproape o jumătate de milion de români trăiesc în Marea Britanie.

Alte țări atractive pentru românii care vor să emigreze sunt: Germania (15%), Franța (14%), Italia (14%) și Statele Unite ale Americii (13%). Aproape jumătate (48%) dintre românii cei care vor să plece plănuiesc să o facă în mai puțin de un an.

Singura veste bună pentru România este că doar 4% dintre cei care vor să emigreze spun că nu vor să se mai întoarcă în țară. Majoritatea, însă, este indecisă. Peste 40% dintre cei chestionați vor să revină în România în mai puțin de cinci ani.

De ce emigrează românii?

Principalele motive indicate de cei care vor să plece din România este dorința de a câștiga mai mulți bani (37%), climatul politic din țară (37%), situația economică a țării (36%) și sistemul medical (32%), dar și faptul că țările în care vor să se mute sunt mult mai civilizate decât România (30%).

Studiul a fost realizat online pe un eșantion de 500 de persoane din mediul urban.

În prezent, peste 12% din populația României, adică 2,6 milioane de oameni, trăiesc în afara granițelor țării de mai mult de un an.

https://greatnews.ro/sunt-mai-multi-romani-decat-indieni-in-marea-britanie/

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.