Unii critici de artă nu cred că e semnat de Leonardo cel mai scump tablou

FOTO: Wikimedia commons
FOTO: Wikimedia commons

Unii critici de artă susțin că tabloul care s-a vândut săptămâna trecută cu aproape 400 de milione de euro și a stabilit un record de vânzare în lumea artei nu i-ar aparține lui Leonardo da Vinci.

O teorie este că tabloul ar fi semnat de Giovanni Boltraffio, un pictor talentat, angajat la atelierul lui Da Vinci. „Nu sunt istoric, dar mă uit la tablouri de 50 de ani. Acesta nu îmi pare un tablou pictat de Leonardo”, e de părere criticul de artă al publicației New York Magazine, Jerry Saltz. Acesta a mai spus, pentru The Guardian, că ar fi corect ca tabloul să îi fie atribuit lui Boltraffio.

Pictura „Salvator Mundi” ar fi fost vândută la licitație, în 1958, cu doar 60 de dolari. Abia în 2011 s-ar fi descoperit că ar fi semnată de Leonardo da Vinci.

Casa de licitații Christie’s a reușit să stabilească un record. „Salvador Mundi”, tabloul lui Leonardo da Vinci ce îl înfățișează pe Hristos, a fost vândut la prețul record de aproape 400 de milioane de dolari, de peste două ori mai mult decât cel mai mare preț obținut vreodată pentru o operă de artă la o licitație publică.

Pictura lui Leonardo da Vinci se afla până miercuri în proprietatea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat care este președintele clubului de fotbal AS Monaco. Magnatul rus l-a cumpărat cu 127,5 milioane de dolari de la un comerciant de artă elvețian, Yves Bouvier, care îl achiziționase la rândul lui cu puțin timp înainte cu suma de 80 de milioane de dolari.

Înainte de licitație, specialiștii Christie’s estimau pictura la aproximativ 100 de milioane de dolari. Casa de licitație a anunțat că opera a fost adjudecată prin telefon, de un colecționar european. Oficial, recordul anterior era deținut de „Les Femmes D’Alger”, de Pablo Picasso, care a fost achiziționat pentru 179,4 milioane de dolari.

Însă, două tablouri, unul pictat de Willem de Kooning și altul de Paul Gauguin, ar fi fost vândute în cadrul unor licitații private în 2015 cu 300 de milioane de dolari fiecare și erau considerate până acum cele mai scumpe opere de artă din lume.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.