Unic în România. Satul în care se va trăi ca în urmă cu sute de ani

FOTO: Felician Bota/ La Origini - pagina de Facebook
FOTO: Felician Bota/ La Origini - pagina de Facebook

Asociația Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove ON așteaptă voluntari pentru unul dintre cele ambițioase proiecte din România. Este vorba despre primul Muzeu Viu din țară. Voluntarii sunt așteptați să participe începând cu 30 mai la construcția unui ansamblu de căsuțe, un hambar și un atelier de lucru în ceramică, în sectorul Neolitic. Organizatorii oferă masă, echipament de lucru și de protecție. Ca bonus, toți voluntarii care vor participa la lucrări vor primi invitații la un festival.

„Muzeul este situat într-un sat izolat din Munții Apuseni, Tecșești, și este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spațiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici și denumirea de muzeu viu. Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunității pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, etnografie, antropologie și folclor, comunitate care și finanțează acest proiect”, spun reprezentanții asociației.

Mica așezare are doar 14 locuitori, toți trecuți de vârsta pensionării. În anii `50 locuiau aici aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.

În muzeu vor fi reproduse locuințe circulare și pătrate din perioada neolitică cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de paie/stuf. Perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ și locuințe din piatră, cu un turn de veghe fortificat.

De asemenea, pentru perioada modernă va fi restaurată școala din sat, o casă veche de 200 de ani și șuri cu acoperiș înalt de paie. Va exista un atelier de lucru în ceramică, cu cuptor pentru arderea lutului. Experiența traiului în Tecșești îi va învăța pe locuitori să obțină diverse uleiuri și unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista și o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi și arbuști, bazată pe principiile permaculturii – sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu. Vor fi amenajate un iaz și un bazin pentru izvorul care va alimenta cu apă adăpătoarea pentru animale și zona de bucătărie.

„La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești este un proiect unic în România, inovator și complex. Este ca un tunel al timpului, prin care poți călători dacă ești pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei și vârcolaci. Este complex pentru că este și o formă de antreprenoriat social, în sensul în care ajută ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai trăiesc doar 14 bătrâni în prezent, să rămână viu, să pună în valoare resursele naturale ale zonei, să perpetueze cultura locului și să producă un impact economic, cultural și social durabil”, declară inițiatorul proiectului, președintele Asociației Groove ON, Ionuț Onea.

Până în prezent, pe suprafața muzeului s-au construit o structură de casă de lut cu acoperiș de paie, un cuptor de lut pentru pâine și s-au pus bazele grădinii ecologice. Muzeul este funcțional; în ultimii doi ani s-au organizat diverse activități culturale, tabere și Festivalul Nedeia, în care publicul a putut experimenta traiul strămoșilor noștri, mai spun reprezentanții Asociației Culturale pentru Durabilă Groove ON.

Cei care doresc să susțină proiectul pot dona bani de la 15 euro până la 1000 de euro pe platforma de crowdfunding Indiegogo. Mai multe detalii aflați pe laorigini.org. De asemenea, puteți urmări activitatea asociației și pe pagina lor Facebook. Vă puteți înscrie ca voluntari AICI.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

giphy (2)

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.