Ungaria renunță la taxa pe traficul de internet

Premierul ungar, Viktor Orban, a anunțat că Ungaria va renunța la planurile vizând introducerea unei taxe pe traficul de date pe Internet, proiect care „nu poate fi adoptat în forma actuală”.

Decizia vine după ce mii de cetățeni ungari au ieșit în ultimele zile în stradă la Budapesta pentru a protesta față de noua taxă.

Proiectul propus anterior de guvernul condus de Viktor Orban prevedea reținerea a 150 de forinți (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, sumă pe care partidul lui Orban a promis că o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari.

“În forma actuală, taxa nu poate fi introdusă deoarece populația vede în ea o taxă pe Internet în timp ce guvernul a dorit să adopte un amendament tehnic care să extindă taxa pe telecomunicații”, a declarat Viktor Orban, potrivit agerpres.ro.

Pe de altă parte, Viktor Orban a spus că după sărbătorile de iarnă, undeva la mijlocul lunii ianuarie, va fi organizată o procedură de consultare la nivel național cu privire la reglementarea Internetului și a posibilelor modalități prin care ar putea fi taxate o parte din veniturile generate online.

“Ar trebui să vedem unde merg aceste profituri uriașe generate online și dacă există o modalitate pentru păstrarea unei părți în Ungaria prin redirecționarea către buget”, a adăugat Viktor Orban.