Unde sunt cele mai mici salarii din România

Foto: Pixabay

Cele mai mici salarii din România: Aproape jumătate din angajații români lucrează pe salariu minim, adică 1.900 de lei pe lună.

Potrivit unui studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni, din cele peste 5,2 milioane de contractă de muncă, aproape 40% sunt cu salariul minim brut pe economie.

Aproape jumătate din salariile plătite în România la finalul anului 2017 erau mai mici de 350 de euro pe lună. Cele mai mici salarii din țara noastră sunt câștigate de locuitorii din Maramureş, Suceava, Vrancea şi Vaslui.

Cei mai mulți salariați aflați în zona salariului minim se găsesc în Maramureș, cu peste 65%, Suceava, peste 64%, Vrancea cu 62%, Vaslui 61%, Harghita 60%.

De cealaltă parte, muncitorii din București, Brașov, Sibiu, Timiș și Cluj câștigă, în medie, cel mai mult.

În Capitală, doar o treime dintre angajați câștigă salariul minim.

Situația angajaților români este agravată de faptul că muncitorii nu sunt suficient de bine pregătiți. Cum industria țării noastre a fost mult ”subțiată” în cele aproape trei decenii scurse de la Revoluție, majoritatea companiilor care au ales să investească în țara noastră au preferat sectoare cu muncă necalificată, unde salariile oferite sunt foarte mici.

Cele mai mici salarii din România

”Am constatat că, analizând muncitorii calificaţi versus muncitori necalificaţi, constatăm că pe intervalul de vârstă sub 30 de ani ponderea muncitorilor necalificaţi este foarte mare, este practic dublă faţă de cea a muncitorilor calificaţi. Constatăm că nivelul de calificare al generaţiilor care vin din urmă este mai redus decât al celorlalte generaţii”, a declarat Mihai Cioc, expert al PIAROM, citat de Digi 24.

Potrivit reprezentanților Patronatului Investitorilor Autohtoni, România este pe locul 3 în lume la nevoia de specialiști. Acest fenomen a fost fost provocat, în special, de plecarea masivă a muncitorilor calificați în străinătate.

Majoritatea celor care au luat calea țărilor străine au plecat tocmai din cauza salariilor.