Una dintre cele mai frumoase case din România. O superbă lecție de grijă față de natură | FOTO

Foto: atelier-magda.com

O casă triunghiulară construită la marginea unei păduri este considerată una dintre cele mai frumoase locuințe din România. Forma sa a fost influențată decisiv de decizia proprietarului de a proteja natura cu orice preț.

Casa triunghiulară „3T” , ridicată în Alba Iulia și proiectată de arhitectul Sorin Magda, surprinde prin originalitatea formei sale. Proiectul a câştigat locul doi la ”Bienala de Arhitectură”, concurs desfăşurat la Cluj-Napoca, la categoria „arhitectura locuinţei”.

Casa a fost construită la marginea oraşului Alba Iulia pe un teren cu stejari, amplasat în imediata apropiere a pădurii de pe dealul Mamut.

Tocmai faptul că pe acest teren existau stejari şi proprietarul a dorit să-i păstreze a determinat forma actuală a locuinţei, relatează alba24.ro.

„Existau doi stejari în zona în care urma să fie construită şi ideea a fost să facem casa ca să ne încadrăm exact între stejari. Atunci i-am propus o variantă de casă triunghiulară, care şi pentru noi a fost ceva inedit. Am făcut un pic de compromis între arhitectură şi partea practică, multe camere au ieşit triunghiulare şi a fost mai greu de mobilat, dar compromisul până la urmă s-a dovedit a fi câştigător”, afirmă arhitectul Sorin Magda.

Locuința pare că se pierde pur și simplu în mediul înconjurător. Integrarea în natură a fost una dintre marile reușite ale arhitectului Magda. „Acesta a fost şi scopul principal şi am reuşit să îl realizăm, să o pierdem efectiv în spaţiul respectiv. Dacă o luăm de acolo şi o mutăm 50 de metri nu se mai potriveşte deloc”, spune arhitectul din Alba Iulia.

3t6
3t4
3t2

Casa are o suprafaţă desfăşurată de 395 metri pătraţi. La parter se află spaţiile de zi cu o zonă de living care are o privelişte deosebită asupra oraşului. La etaj sunt dormitoarele. „Este o casă aproape pasivă. Nu am încercat să o certificăm, poate ar fi şi asta o variantă, mai ales că are trei faţade iar căldura se scurge cel mai mult în dreptul faţadelor. Minimalizând suprafaţa exterioară s-ar putea să ne apropiem de o casă pasivă”, precizează Sorin Magda. Conceptul de casă pasivă defineşte construcţia care are nevoie de un necesar minim de energie pentru a fi încălzită.

3t910
3t78
3t15
„Este un proiect la care visează fiecare arhitect. Şi la mobilierul interior am mers cu ultimele materiale în domeniu. Beneficiarul nu s-a grăbit. A înţeles că e nevoie de timp ca să se realizeze toate. Pentru curtea interioară am vrut să propunem o amenajare peisagisică, dar până la urmă am rămas la varianta cu gazon pe întreaga suprafaţă”, a mai spus arhitectul din Alba Iulia. Locuinţa a fost finalizată în 2015, după şase ani de la momentul obţinerii autorizaţiei de construire. Aparţine unui om de afaceri din Alba Iulia care a cheltuit circa 1 milion de euro pentru întregul proiect.

3t14
3t13
3t11

Potrivit adevarul.ro, casa triunghiulară a fost participat la concursurile organizate de către Ordinul Arhitecţilor. La ”Bienala de Arhitectură” de la Cluj-Napoca, din 2015, proiectul a obţinut locul doi, după un proiect de locuinţe cuplate din Bucureşti. Juriul a fost format din arhitecţi din România şi alte şase ţări (Elveţia, Australia, Marea Britanie, Ungaria, Norvegia şi Italia).

Sorin Magda este autorul şi a altor proiecte îndrăzneţe. Unul dintre acestea este ”domul geodezic”, o casă din lemn întinsă pe 170 de metri pătrați care a costat doar puţin mai mult decât un apartament cu trei camere şi are un certificat energetic de tip A.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

4 COMENTARII

  1. Rusinos! Daca asa arata frumosul in materie de arhitectrura Romaniei in anul 2016, personal cer iertare atator arhitecti care au luptat si altora care inca lupta si nu se dau batuti, pentru promovarea stilului national romanesc!

  2. Superba lectie de grija fata de natura??!! Serios?! La cati m3 de lemn au fost utilizati nu cred ca ati ales cea mai buna abordare de prezentare a proiectului.

    Interesant era sa vedem ceva mai mult din exterior. Cu scuzele de rigoare pentru proiectant imaginile de interior sunt de-a dreptul banale si imi este tare greu sa inteleg unde s-a scurs cifra fabuloasa mentionata in articol sau ce aport a avut arhitectul la amenajarea interioara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here