Un teren uriaș secat de regimul Ceaușescu va deveni din nou Deltă

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Peste 3 milioane de euro s-au investit până acum pentru ca o suprafață de aproape o mie de hectare de teren să redevină parte a Deltei Dunării. Este vorba despre un teren din apropierea localității Mahmudia. Potrivit Digi24, zona Carasuhat a fost, pe timpul regimului comunist, secată și transformată în teren agricol.

Acum va fi din nou inundată cu 80 de milioane de metri cubi de apă și va redeveni parte a Deltei. Deja ecosistemul a început să se refacă. La scurt timp după ce au fost finalizate canalele au început să apară primele stoluri de gâște sălbatice, lebede și stârci.

Agricultură nu s-a mai făcut în această zonă, a devenit un teren plin de mărăcini, iar din cauza lipsei de apă proaspăt, în 1994 și 2004 au izbucnit focare de antrax, care au ucis păsările, animalele și peștii.

„Va fi o mare acumulare de apă, peste 80 de milioane de metri cubi de apă, va fi o decantare naturală a apei care va preveni colmatarea celorlalte canale din Deltă, care, acum sunt colmatate în proporție de 50%. Asta cred că va rezolva viitorul celorlalte zone din stânga canalalui Litcov”, a declarat managerul de proiect, Gheorghe Demidov, pentru Digi24.

Potrivit reprezentanților Administrației Rezerrvației Biosferei Deltei Dunării, vor fi și zone neinundabile, unde se vor planta sălcii, dar și zone inundate, proprice pentru cuibăritul păsărilor, precum și pentru instalarea unor populații de pești.

Localnicii din Mahmudia spun că localitatea ar fi avut beneficii economice dacă această extindere a deltei s-ar fi făcut în urmă cu câțiva ani.

Mai multe localități din Tulcea au solicitat renaturarea unor zone similare. La începutul anilor `80, mai multe mii de hectare din Delta Dunării au fost asanate și transformate în teren agricol. Însă solul nu a fost bun pentru culturi, iar terenurile au fost lăsate în paragină.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: