Un student român a fost declarat „absolute champion” la o olimpiadă europeană de Matematică

Ovidiu Avădanei
Ovidiu Avădanei

Ovidiu Neculai Avădanei, de la Facultatea de Matematică, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a obținut trofeul Olimpiadei Sud-Est Europeană de Matematică (SEEMOUS), la care au participat studenţi din 21 de universităţi din şapte ţări: Argentina, Bulgaria, Cehia, Grecia, România, Rusia şi Turkmenistan.

Potrivit Ziarul de Iași, Ovidiu Avădanei a obţinut medalia de aur şi titlul de „absolute champion”, fiind singurul cu punctaj maxim din concurs.

Ovidiu Neculai Avădanei a fost desemnat în 2016 elev al anului la Gala Excelenței în Educație pentru performanțele obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale.

Studentul ieşean a fost singurul concurent al competiţiei care a reuşit să obţină punctaj maxim la proba scrisă care a durat cinci ore şi a presupus rezolvarea a patru probleme de dificultate ridicată. Competiţia internaţională a fost găzduită de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Săptămâna aceasta, lotul feminin de matematică al României a obținut două medalii de aur și o medalie de argint la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete.

Medaliile de aur au fost câștigate de Alexandra Timofte, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, și de Lenca Iarina Cuturela, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, iar medalia de argint a fost revendicată de Amina Abu Shanab de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Lotul României a fost condus de Mihail Bălună, profesor la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, şi de Ioana Teodorescu, studentă la Princeton University, de trei ori medaliată la această competiție.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.