Un spital din România va folosi roboți pentru a elimina infecțiile nosocomiale

alexandra stan spital constanța
Foto: Facebook

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București va cumpăra o tehnologie pe bază de roboți pentru eliminarea infecțiilor nosocomiale din spitale. Consiliul General al Municipiului București are acest proiect de hotărâre pe ordinea de zi a următoarei ședințe, din 14 iunie.

Proiectul are un buget de 159.000 de euro plus TVA și se va derula prin Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș”.

Ideea achiziționării roboților care elimină infecțiile din spitale a fost avansată în cadrul campaniei ”Propunere pentru București”, care oferă cetățenilor șansa de a propune proiecte de interes local.

Robotul care va fi cumpărat va fi dotat cu lumină pulsată ultravioletă cu xenon, care distruge infecțiile nosocomiale – o mare problemă a spitalelor din România.

La Spitalul ”Victor Babeș” sunt internați pacienți cu boli infecțioase cu germeni multirezistenți. Dezinfecția saloanelor se face acum cu metode standard, iar durata dezinfecției terminale este de 12 ore. În acest interval, saloanele nu pot fi utilizate, iar acest lucru diminuează posibilitatea internării unor noi pacienți.

Robotul elimină 99,9% din infecții

Robotul este de dimensiunea unui aspirator mare, este portabil și pulsează gazul inert xenon la o intensitate ridicată, printr-o lampă de iluminare ultravioletă care ucide germenii. De asemenea, robotul care distruge infecțiile nosocomiale penetrează pereții celulelor de microorganisme, printre care bacterii, viruși, ciuperci sau spori. Rata de eficiență este de 99,9%.

Proiectul se va derula în perioada 1 iulie 2018 – 31 martie 2019, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.