Un român, inclus în TOP 40 cei mai puternici parlamentari europeni

Sursa foto: ttip-romania.ro

Un europarlamentar român a fost inclus în topul celor mai influenți 40 dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European.

Doar 14 dintre cele 28 de state din Uniunea Europeană au măcar un reprezentant pe lista întocmită de cei de la Politico, publicație specializată în politica europeană.

Cine este Sorin Moisă

Jurnaliștii Politico sunt de părere că cel mai influent și mai eficient reprezentant al României în Parlamentul European este Sorin Moisă. Moisă a fost director de cabinet adjunct al lui Dacian Cioloș, în perioada în care actualul premier român a fost comisar european pentru agricultură. În perioada în care a deținut această funcție, Sorin Moisă a participat la coordonarea politică și administrativă a uneia dintre cele mai mari și mai puternice Direcții Generale ale Comisiei Europene, DG AGRI, compusă din 1080 de oficiali europeni.

Ca raportor din umbră în controversatul acord comercial CETA, dintre UE și Canada, Moisă a luat atitudine față de refuzul canadienilor de a permite accesul fără viză al cetățenilor români pe teritoriul statului nord-american și a demisionat din această funcție.

Moisă (40 de ani) face parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților și este membru al Comitetului de Comerț Internațional (INTA).

În strânsă legătură cu Ministerul Agriculturii de la București, Moisă a pus la punct un proiect de program sectorial pentru relansarea pomiculturii în România. Programul este finanțat prin fondul de dezvoltare rurală 2014-2020.

Europarlamentarul român a participat și la marile negocieri comerciale internaționale dintre UE și Canada, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite. A fost preocupat și de apropierea Republicii Moldova de Uniunea European, fiind printre cei care au negociat un acord de liber schimb care să permită integrarea economiei moldovene cu cea europeană. A contribuit direct la liberatlizarea pieței UE a vinurilor pentru Republica Moldova.

Moisă este absolvent de ASE, apoi a urmat un program de masterat la SNSPA. Este doctorand al renumitei universități britanice Oxford, cu o teză despre Uniunea Europeană ca actor politic transformator în contextul extinderii UE către fostele țări comuniste. Europarlamentarul român este căsătorit și are o fetiță.

Topul Politico, dominat de germani. 14 state nu au nici măcar un reprezentant

europarlamentariLista Politico este dominată de europarlamentarii germani, dovedind că, pe lângă puterea cancelarului Angela Merkel, nemții se sprijină puternic și pe forța pe care o au în structurile UE. 16 reprezentanți are Germania pe lista de 40 întocmită de Politico, iar însuși președintele Parlamentului European, Martin Schulz, este neamț. Germanii mai dețin o poziție cheie în Parlamentul European, secretarul-general fiind Klaus Welle.

State cu reprezentanți în TOP 40 Politico:

Marea Britanie – 5 reprezentanți
Franța – 3
Italia – 3
Belgia – 2
Olanda – 2
Polonia – 2
Cehia – 1
Danemarca – 1
Estonia – 1
Lituania – 1
România – 1
Slovenia – 1
Suedia – 1

Vecinii din UE ai României, Ungaria și Bulgaria, nu au niciun reprezentant în acest top. Surprinde și absența totală a europarlamentarilor care reprezintă Spania, unul dintre cele mai mari state din UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNew:

Glume între vecini. Cele mai istețe bancuri despre europeni
Fonduri europene 2016. Live Chat: Cum obții bani pentru afacerea ta
Companiile din România în care angajații câștigă peste 6.000 de lei pe lună

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.