Un român a descoperit care sunt cele mai poluate zone din Europa

Un cercetător din Galați a creat mai multe echipamente, cu ajutor financiar de la Agenția Spațială Europeană, cu ajutorul cărora a reușit să măsoare care sunt zonele cele mai poluate din Europa.

„Cel mai mare nivel de poluare se află în nor-vestul Europei, pe zona Belgia, Germania, Olanda, Anglia, iar România, după cum puteți observa, prezintă un nivel de poluare mult mai mic în comparație cu cel din vestul Europei”, a declarat cercetătorul Daniel Eduard Constantin, pentru Digi24.

Datele au fost colectate cu ajutorul unor senzori pe care cercetătorul român i-a creat. Proiectul său i-a încânta pe specialiștii Agenției Spațiale Europene, care au decis să-l finanțeze. Cercetătorul a muncit timp de cinci ani pentru s-și pune în practică ideea. La proiect au lucrat și studenți ai Universității Dunărea de Jos și cercetători belgieni.

Senzorii au fost lansați în aer de curând, cu ajutorul unei drone. Aceștia scanează suprafețele pe care le survolează și culeg date cu privire la nivelul de poluare.

„Aceşti poluanţi sunt foarte nocivi pentru plămâni, pot produce chiar cancer pulmonar. Cam ăsta este şi scopul acestor măsurători pentru a aduce la cunoştinţă populaţiei mediul, poluarea mediului în care trăieşte”, a spus doctorandul la Facultatea de Științe și Mediu galați, Adrian Roșu, pentru jurnaliștii Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.