Un profesor român a câștigat un mare premiu în Statele Unite

Adrian Bejan. Foto: pratt.duke.edu
Adrian Bejan. Foto: pratt.duke.edu

Românul Adrian Bejan, profesor de inginerie mecanică la Duke University, a fost desemnat câștigătorul premiului 2017 Ralph Coats Roe Medal, de către Societatea Americană a Inginerilor Mecanici.

Premiul recunoaște contribuția extraordinară a profesorului originar din România la o mai bună înțelegere a rolului inginerului în societatea contemporană. Potrivit organizației care oferă anual medalia, Bejan (69 de ani) ”a contribuit permanent la aprecierea publică a rolului pivotal pe care îl ocupă ingineria în societate prin realizări extraordinare ca om de știință și pedagog, renumit comunicator și scriitor prolific”.

”Ingineria este esențială pentru dezvoltarea unei societăți avansate”, spune Bejan, care s-a născut la Galați și a studiat la MIT, fiind și membru de onoare al Academiei Române.

”Fără inginerie, civilizația nu există”, continuă Adrian Bejan, adăugând: ”Nu am plănuit niciodată să fiu un avocat al acestui adevăr, atât în fața publicului larg, cât și printre colegii mei. Pur și simplu, s-a întâmplat”.

Bejan este autorul a două cărți foarte apreciate, destinate publicului larg: ”Design in Nature” și ”The Physics of Life”. În ambele publicații, Bejan explică legile de bază ale fizicii, care țin în picioare organizarea naturală și evoluția tuturor lucrurilor care ne înconjoară, de la râuri, la societate, oferind o singură lege unificatoare care este responsabilă cu arhitectura tuturor sistemelor.

Profesorul român explică și de ce ingineria și tehnologia sunt piese centrale ale societății moderne: ”Tehnologia este marele eliberator. Cum scria și profesorul Peter Vadasz: Orice societate are atât de multă libertate pe cât îi oferă tehnologia care îi este disponibilă”.

Bejan a scris și despre rolul inginerilor în știința modernă și despre cum sunt, de multe ori, văzuți într-o lumină nefavorabilă. ”Puține lucruri mă deranjează mai mult decât atunci când îmi aud colegii că vorbesc despre ingineri și oameni de știință. Chiar sunt două specii diferite, ca pisicile și câinii? Am auzit o explicație care spunea că inginerii sunt cei care fac lucruri pe baza descoperirilor făcute de oamenii de știință. Nu știam că inginerii sunt atât de inferiori, însă, din păcate, aceasta este impresia generală, și suntem vinovați de propagarea ei. Eu vreau să schimb asta”, a mai spus Bejan.

Profesorul român, care este Doctor Honoris Causa la 15 universități și a publicat aproape 500 de opere științifice, va primi premiul Ralph Coats Roe Medal în cadrul unei gale ce va avea loc în 5 noiembrie, la Tampa, Florida.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.