Un profesor român a câștigat ”Oscarul inventicii”

Flaviu Turcu (Universitatea Babeș Bolyai Cluj)
Flaviu Turcu (Universitatea Babeș Bolyai Cluj)

Flaviu Turcu, profesor la Facultatea de Fizică a UBB, este primul român care este laureat al R&D100 Awards, care premiază tehnologii revoluționare din toată lumea.

În 2010, Flaviu Turcu a fost recrutat de unul dintre cele mai prestigioase laboratoare de cercetare din lume: Pacific Northwest National, care ţine de Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii, scrie Digi 24.

Profesorul român a dezvoltat o tehnologie (RMN), care evaluează eficiența stocării dioxidului de carbon în subteran, cu scopul de a proteja mediul și a atenua efectele încălzirii globale.

În urmă cu câteva săptămâni, Flaviu Turcu și colegii săi au câștigat ”Oscarurile Inventicii”, care au o tradiție de peste 50 de ani. În trecut, R&D100 Awards au premia tehnologii extrem de importante, precum medicamentele pentru tratarea cancerului, ecranul LCD sau bancomatul.

Cu ajutorul unei finanțări de 30 de milioane de dolari de la Departamentul Energiei din SUA, clujeanul Flaviu Turcu și alți patru cercetători au construit un recipient care poate stoca gazele de seră.

”Gazele cu efect de seră au impact puternic în schimbarea climatului. Până în 2050 este posibil să trecem cu 3,5 grade Celsius în medie peste valoarea din urmă cu 200 și ceva de ani”, spune cercetătorul.

El s-a întors în România și lucrează în laboratoarele Centrului Național de Rezonanță Magnetică din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Dacă sunteți de părere că acest articol a fost util și vreți să citiți și altele de acest fel, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews.ro:

O mare fermă din Danemarca face angajări. Contract pe 2 ani

Țara în care femeile sunt ucise de propriile familii

5 alimente pe placul oamenilor, dar extrem de periculoase pentru câini