Un primar dă case gratuite pentru familiile care se mută la țară

Primarul din comuna Concești, județul Botoșani, a propus o inițiativă neobișnuită în Consiliul Local. Acesta a cerut să le fie oferite case și locuri de muncă familiilor cu mulți copii care vor să se mute la țară.

Potrivit Știrile TVR, decizia a fost luată după ce populația din comună a îmbătrânit foarte mult, iar numărul de copii a scăzut în ultimii ani.

De exemplu, școala din comună, din cauza numărului mic de copii, elevii învață în clase simultane. În total, la grădințiță și gimnaziu sunt 220 de copii. Bugetul pentru achiziția de case a fost stabilit în Consiliul Local, iar în primă fază va fi alocată o sumă de 250.000 de lei.

Vor fi cumpărate mai multe locuințe pentru familiile cu trei și patru copii sau mai mulți, care se stabilesc în comuna Concești. De asemenea, primăria se va implica să le găsească și locuri de muncă.

Comuna botoșăneană Concenști are aproximativ 2.250 de locuitori, din care mai bine de jumătate au peste 60 de ani, potrivit Știrile TVR. În 2013, primarul Costel Nazare a inaugurat 6,2 kilometri de drum asfaltat care trece prin comună. De asemenea, tot de atunci, comunitate se laudă și cu alei din dale. Toate aceste proiecte au fost făcute cu fonduri europene.

Potrivit Institutului Național de Statistică, ponderea populației cu vârsta de până în 18 ani a scăzut cu 18% față de anii anteriori. În anul 2014, s-au născut 1,853 milioane de copii, iar rata de fertilitate a scăzut faţă de anii anteriori, ajungând la 33 născuţi-vii la 1000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-49 ani cu domiciliul în România.

Cea mai ridicată rată a natalităţii, înregistrată în anul 2014, a fost în regiunea Centru (9,1 născuţi vii la 1.000 de locuitori, iar cea mai scăzută în regiunea Sud-Vest Oltenia (7,3 născuţi vii la 1000 locuitori).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.