Un pas spre normalitate: Ajutoarele sociale tăiate pentru cei care refuză un loc de muncă

piatra
Cei mai mulți dintre locuitorii din Piatra trăiesc din ajutoare sociale și din munca sezonieră. Dacă au acces la educație și nu abandonează școala, copiii din Piatra ar putea avea un viitor diferit. Foto: Andreea Dogar

Un proiect de lege care urmează să fie votat de plenul Senatului prevede tăierea ajutoarelor sociale dacă beneficiarii stimulentelor de la stat refuză un loc de muncă.

Aproape 250.000 de români trăiesc doar din ajutorul de la stat, iar mulți dintre ei nu vor nici măcar să muncească 72 de ore în folosul comunității, așa cum prevede legislația actuală. O mare parte dintre ei preferă să fie asistați social în dauna statutului de angajat.

Noul proiect de lege, promovat de deputații PNL, vrea să îi oblige pe aceștia să nu mai refuze locurile de muncă, iar dacă o vor face li se va suspenda dreptul la ajutorul social.

Inițiativa legislativă nu pare, însă, să aibă prea multe șanse de izbândă în Parlament. Proiectul a primit raport de respingere de comisia de muncă în ședința din 1 noiembrie, urmând să fie votată în Senat, iar apoi în Camera Deputaților, care este for decizional.

”Mulţi dintre asistaţii social merg la bursele pentru locuri de muncă, li se pune viza că au fost, au căutat de lucru şi nu au găsit. Asta le asigură în continuare venitul minim garantat. E o simplă formalitate. Este un cumul de factori pentru care unii asistaţi social refuză să muncească. În primul rând este obişnuinţa. De obicei, în aceste familii sunt mai multe persoane care primesc ajutor social. Ei ştiu că dacă obţin venituri, nu mai primesc ajutoarele financiare. E un stil de viaţă pentru unii“, a explicat, pentru Adevărul, deputatul Florin Roman, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

În prezent, potrivit Serviciului de Comunicare al Ministerului Muncii, sumele alocate în anul 2017 pentru plata ajutorului social prevăzut de Legea nr.416/2001, sunt de 812 milioane lei. Banii ajung la 237.177 de beneficiari.

Alocațiile de stat pentru copii au un fond de 4,3 miliarde de lei pentru 2017, an în care indemnizaţia pentru creşterea copilului si stimulentul de inserţie are un buget total de 4 miliarde lei, în timp ce persoanele cu handicap primesc ajutoare care însumează 2,8 miliarde lei.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.