Un pas către pace? Donald Trump se va întâlni cu Kim Jong-un

Kim Jong-un și Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons

Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat pe Donald Trump la o întâlnire, arătând o deschidere fără precedent față de SUA, iar președintele american a precizat deja că este de acord.

Oficialii sud-coreeni de la Washington au anunțat că în luna mai, cel mai devreme, liderul suprem de la Phenian și liderul lumii libere de la Casa Albă vor sta pentru prima oară față în față.

Invitația lui Kim Jong-un a venit cu un mesaj în care s-a declarat ”dedicat denuclearizării”. Președintele sud-coreean, Moon Jae-in a comentat gestul drept ”un moment extraordinar pentru pace”.

”Dacă președintele Trump și conducătorul Kim se vor întâlni în cadrul unui summit inter-coreean, denuclearizarea completă a peninsulei va fi demarată”, a spus șeful statului sud-coreean, citat de BBC.

Coreea de Nord nu a emis niciun comentariu oficial pe această temă. Donald Trump a declarat că invitația reprezintă ”un mare progres”, însă a adăugat că sancțiunile impuse comuniștilor coreeni vor rămâne în vigoare până la atingerea unei înțelegeri ferme.

Rămâne de văzut când va avea loc întâlnirea dintre cei doi lideri, însă este greu de crezut că ea se va petrece foarte curând.

Coreea de Nord s-a izolat de restul lumii în ultimele decenii, iar regimul de la Phenian este acuzat atât de încălcări grave ale drepturilor omului, cât și de realizarea de arme nucleare, sfidând legile internaționale.

Nord-coreeni au dus la capăt șase teste nucleare și deține rachete care sunt capabile să atingă teritoriul american. Phenianul spune că are nevoie de aceste arme pentru a supraviețui.

De cealaltă parte, Donald Trump a avut numeroase comentarii acide despre conducătorul suprem nord-coreean, pe care l-a amenințat cu ”foc și furie” dacă țara sa continuă să amenințe Statele Unite. Mai mult, el a declarat în mai multe rânduri că discuțiile cu Coreea de Nord nu au niciun sens.

Va fi prima întâlnire față în față între un președinte american și un lider nord-coreean.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.