Un oraș fabulos, gata în cinci ani. Planul unui arhitect german cucerește lumea

Foto: Werner Sobek via inhabitat.com

Orașul electric poate fi ridicat de la zero în doar cinci ani. Ideea – și sperăm că și realizarea – aparține unui mare arhitect german, premiat recent cu un trofeu râvnit de toată suflarea din branșa sa.

Arhitectul german Werner Sobek, recent laureat al premiului Fritz-Leonhardt, consideră că „orașul electric” nu poate fi socotit nicidecum un moft, ci o necesitate a lumii de astăzi.

Sobek a arătat că o casă poate funcționa 100% cu energie electrică obținute din surse regenerabile chiar prin proiectul locuinței sale. Apoi, a construit Plus Energy House (o casă dotată cu dispozitive care produc energie pentru consumul casnic, dar și pentru încărcarea unei mașini electrice) și Effizienhaus Plus (o clădire berlineză care produce mult mai multă energie decât consumă).

Anul trecut, Sobek a mers chiar mai departe și a conceput B10, o clădire care produce suficientă energie pentru nevoile sale și, în plus, poate alimenta nu una, ci două mașini electrice. Mai mult, rămâne și ceva energie pe care o „împrumută’ (nerambursabil, desigur 🙂 unei case din apropiere.

Arhitectul german arată că tot ce îi trebuie proiectului său pentru a deveni realitate este o cooperare între industria producătoare de mașini și lumea imobiliară, cooperare care să fie susținută și mediată de statul german.

elecric 01
„Ambele industrii au realizări revoluționare care pot contribui la atingerea idealului de zero emisii de dioxid de carbon”, susține, convins, Sobek, citat de inhabitat.com.

electric1Arhitectul vede orașul ca o imensă cooperativă, în care „două sau mai multe case – și chiar cartiere întregi – comunică automat câtă energie generează, stochează și folosesc, și apoi coopereaza pentru a coordona optim modul de livrare a energiei”.

electric2Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.