Un oraș din România va avea un centru de chirurgie robotică pentru copii

Așa arată robotul chirurgical din Timișoara. Foto: Televiziunea Medicală
Așa arată robotul chirurgical din Timișoara. Foto: Televiziunea Medicală

Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” va beneficia, în următorii cinci ani, de un centru de chirurgie robotică, o premieră pentru sistemul medical din România.

Spitalul din Timișoara dorește să folosească robotul pentru a opera 50 de copii în acest an.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a câștigat un proiect în valoare de 3 milioane dolari prin care achiziționează un robot chirurgical care va fi folosit în premieră la Timișoară. Robotul revoluționar poate fi utilizat în chirurgia malformațiilor renale, digestive, genitale, ale sistemului respirator sau în chirurgia oncologică, anunță Știrile TVR.

Cu toate că este un mare pas înainte din punct de vedere tehnologic, folosirea robotului chirurgical este foarte costisitoare din punct de vedere financiar. Chiar dacă intervențiile sunt sprijinite și de o fundație din Elveția, costul unei operații robotizate ajunge la 15.000 de lei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” s-a angajat să finanţeze întreţinerea robotului şi consumabilele pe parcursul celor cinci ani.

Potrivit experților bănățeni, utilizarea robotului presupune intervenţii minim invazive, pierderi de sânge mai reduse, suferinţă mai puţină, spitalizare de scurtă durată şi recuperare mai rapidă a pacientului.

”Este o chirurgie minim invazivă. Asta înseamnă mai puțină traumă pentru copil, asta înseamnă recuperare mai ușoară, suferință mai mică pentru copil. Este un echipament care ne ajută pe noi, chirurugii. Nu ne face treaba, dar avantajele țin de vizibilitatea mult, mult îmbunătățită, de eliminarea factorului uman, precum tremurul mâinilor, mișcările accidentale”, a declarat medicul Vlad David, managerul proiectului, pentru sursa citată.

La Timișoara funcționează deja un robot medical pentru adulți. În ultimii trei ani, acesta a fost folosit în numeroase intervenții chirurgicale.