Un nou stat în Europa. Unde se află națiunea oamenilor liberi

liberpolis
Liberpolis. Foto: Marko Mrkonjic via Wikimedia Commons

Un cetățean ceh susține că a înfiinţat un nou stat european, la graniţa dintre Croaţia şi Serbia, pe malul vestic al Dunării. Noul „stat”, numit “Liberland” („Tărâmul libertății”) sau, oficial, Republica Liberă „Liberland”, este o bucată de pământ de şapte kilometri pătraţi despre care preşedintele autoproclamat susţine că nu este revendicată nici de Croaţia şi nici de Serbia, relatează digi24.ro. Deocamdată, aşa-zisul nou stat are şapte cetăţeni.

Ideea proclamării unui nou stat în inima Europei îi aparţine unui politician ceh, membru al Partidului Conservator al Cetăţenilor Liberi, şi unor prieteni de-ai acestuia. Moto-ul Liberland este „trăieşte şi lasă să traiască”, iar conducerea ţării susţine că în Liberland libertatea personală şi cea economică sunt totale.

Mai mult, constituţia Liberland limitează drastic puterea politicienilor. „Credem că un stat asemănător cu Liechtenstein sau Monaco a apărut în Europa. Modelul nostru este cel al Hong Kongului. Vrem să avem un stat unde oamenii pot avea prosperitate şi propriile afaceri fără să fie sugrumaţi de reguli şi taxe”, a declarat politicianul ceh Vit Jedlicka.

De la proclamarea din data de 13 aprilie 2015, noul „stat” a primit numeroase cereri de cetăţenie prin e-mail.

„Rezolvăm aplicaţiile pentru cetăţenie şi în acelaşi timp facem tot ce putem pentru a comunica cu restul lumii. Trimitem note diplomatice celorlalte state pentru a le comunica că un nou stat, Liberland, a fost înfiinţat”, a mai spus Vit Jedlicka.

Cu o suprafaţă de doar şapte kilometri pătraţi, Liberland ar putea deveni cel mai mic stat din Europa după Vatican şi Monaco. Pentru moment, zona nu este nimic mai mult decât un teren abandonat, dar liderii noii ţări vor să pună la punct infrastructura şi serviciile pentru ca oamenii să se poată muta acolo. Însă rămâne de văzut dacă liderii europeni vor recunoaşte noul stat.

După războaiele din fosta Iugoslavie, numeroase teritorii au fost disputate de noile state formate, însă teritoriul pe care îl revendică Jedlicka a rămas nerevendicat de alte țări (terra nullius).

liberland
Liberland se află la granița dintre Serbia și Croația, în zona marcată cu verde (Siga). Sursa: Tomobe03 via Wikimedia Commons

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Scrisoarea de la mama unei emigrante pentru Președintele României
Cât costă un apartament într-un bloc de containere
Principele Nicolae face turul României pe bicicletă și le aduce elevilor „Cărțile copilăriei”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.