Un nou număr de urgență în România, pe lângă 112. La ce folosește numărul 113

Foto: rnews.ro

De luni, 26 octombrie, a fost introdus un nou număr unic pentru situații de urgență, ca alternativă la cunoscutul 112.

Numărul unic 113 este adresat persoanelor cu dizabilități de auz și/sau vorbire. Atunci când au o urgență, persoanele cu aceste dizabilități sunt îndemnate să sune la 112. Operatorul nu va răspunde, ci va închide apelul, deoarece va identifica faptul că apelantul este o persoană cu dizabilități de auz sau vorbire.

Cum? Înainte de a putea folosi numărul 113, o persoană cu dizabilități de auz și/sau vorbire trebuie să se înregistreze în baza de date a STS. Astfel, atunci când sună la 112 de pe numărul menționat în cererea de înregistrare, operatorul va vedea că apelul vine de la o persoană cu astfel de deficiențe. Potrivit avocatnet.ro, pentru înscriere sunt necesare următoarele documente:

  • cererea de înregistrare;
  • copia actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal al acesteia;
  • copiile actelor care atestă dizabilitatea;
  • copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.

În cazul înregistrării prin poştă, în documentul de presă scrie că trebuie solicitat un exemplar al cererii de înscriere la unul dintre sediile STS sau la birourile temporare de asistenţă la înscriere. Totodată, cererea este disponibilă şi online, aici.

După completarea, semnarea cererii şi anexarea copiilor documentelor enumerate mai sus, beneficiarul serviciului de urgenţă trebuie să sigileze actele într-un plic şi să-l trimită la adresa Splaiul Independenţei, nr. 323A, sector 6, Bucureşti.

Înscrierea online se face pe site-ul www.112.ro, în subsecţiunea „Înregistrare” a secţiunii „Serviciul SMS 113”. Acolo, persoana în cauză trebuie să completeze formularul online, iar apoi să scaneze şi să încarce copiile documentelor menţionate mai sus.

Dacă persoana cu dizabilităţi apelează la un reprezentant legal, acesta trebuie să completeze şi formularul online destinat reprezentanţilor legali, care este disponibil în aceeaşi subsecţiune a site-ului. În acelaşi timp, acesta trebuie să încarce şi documentul prin care îşi dovedeşte calitatea de reprezentant legal.

Reprezentanţii STS notează că, dacă toate condiţiile de înscriere sunt îndeplinite, iar datele şi documentele transmise sunt corecte şi complete, un SMS de confirmare este transmis la numărul de telefon declarat în cererea de înregistrare. Din acel moment, beneficiarul serviciului de urgenţă poate folosi numărul unic 113.

Folosirea numărului 113 după înscrierea în baza de date

Așadar, dacă o persoană cu dizabilități de auz sau vorbire sună la 112 de pe numărul din cererea de înregistrare, operatorul va închide automat apelul, iar apelantul va primi un SMS cu textul „Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului”.

Apelantul va răspunde prin SMS la 113, descriind pe scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa (inclusiv judeţul).

Este posibili ca operatorul 112 să revină cu întrebări suplimentare după transmiterea SMS-ului apelantului. În această situaţie, se indică răspunderea scurtă şi cât se poate de exactă la întrebări.

În fine, operatorul 112 va transmite informaţiile obţinute de la apelant către agenţiile de intervenţie (poliţie, ambulanţă, pompieri, după caz), care vor acorda ajutorul necesar.

SMS-urile transmise de pe numere de telefon care nu sunt înregistrate în baza de date a persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire vor fi respinse automat.

Persoanele care vor transmite cu rea-voinţă, în mod repetat, SMS-uri la numărul 113 vor risca să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se va aplica şi pentru SMS-urile care aduc injurii operatorilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

OLX are concurenţă. Un nou mare site de anunţuri, în România
6 cetăți din Transilvania despre care probabil nu știai că existăO lecție de bun simț. Cea mai simplă „coloană oficială” a unui premier european
Lecția unei tinere pentru misogini: „Am făcut acest clip pentru mama mea!”
Locuri de muncă la IKEA. Experienţa anterioară NU este decisivă

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.