Un nou film românesc, în competiție pentru „Ursul de aur”

film românesc
AFERIM este un film istoric Foto: Facebook AFERIM

Un lungmetraj românesc în regia lui Radu Jude este singurul film românesc selectat în Competiția Oficială a Berlinalei, ajunsă la cea de-a 65-a ediție.

După ce în urmă cu doi ani pelicula „Poziția copilului” în regia Adei Solomon a reușit să câștige cel mai important premiu, Trofeul Ursul de Aur, proiectul de anvergură „AFERIM” poate fi o nouă surpriză a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, desfășurat între 5 și 15 februarie.

Din distribuţie fac parte: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu, informează adevarul.ro.

„AFERIM” este un film istoric, a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX și vorbește despre sclavia romilor din Țările Române. A fost filmat în Dobrogea, în munții Măcinului și în mai multe localități din județul Giurgiu Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma), se arată într-un comunicat de presă. Pentru o acuratețe a decorului și chiar a costumelor pe care le-au purtat actorii, filmul a avut și un consilier istoric, în persoana doamnei Constanța Vintilă-Ghițulescu, autoarea cărții „În șalvari și cu ișlic”.

Sclavia romilor nu a fost niciodată abordată în mod direct într-un film românesc, iar această peliculă alb-negru demonstrează munca întregii echipe implicate.

La fel ca la „Poziția copilului”, Ada Solomon este producătoarea filmului, iar scenografia este realizată de către Augustina Stanciu.

Acest film românesc în regia lui lui Radu Jude va concura la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu producţii precum „Queen of Desert” (regia Werner Herzog), „Taxi” (regia Jafar Panahi), „Knight of Cups” (regia Terrence Malick) sau „Eisenstein in Guanajuato” (regia Peter Greenaway), așa că va fi o competiție acerbă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.