Un nou cutremur în Vrancea. Câte seisme s-au produs în decembrie în România

Un nou cutremur în România

Două cutremure au avut loc noaptea trecută în România, ambele de intensitate unu, astfel că țara noastră a înregistrat pe tot parcusul lunii decembrie un număr de 12 seisme, cu magnitudini cuprinse între 3 și 4,5 grade pe scara Richter.

Ultimul cutremur s-a produs pe 26 decembrie,  la ora  00:41:28, având magnitudinea de 3, 5 grade. Cutremurul s-a produs în zona Zona seismică Vrancea, județul Buzău, la o adâncimea de 134km, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Mișcarea seismică de la miezul nopții s-a produs la scurt timp după ce joi seară, a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter, la ora 22.33, în Vrancea, la adâncimea de 129 de kilometri.

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului au fost Covasna (39 de kilometri), Focşani (43 de kilometri), Râmnicu Sărat (49 de kilometri), Târgu Secuiesc (50 de kilometri) şi Mărăşeşti (50 de kilometri).

Pe lângă acestea, tot în zona seismică Vrancea s-au produs în luna decembrie, alte zece cutremure cu magnitudini între 3 şi 4,5, cel mai puternic dintre acestea fiind înregistrat în 7 decembrie, cu o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter.

Acesta a fost cea mai puternică replică a cutremurului produs în Vrancea, pe  22 noiembrie, când a avut loc un seism de 5,7 grade. De asemenea, tot atunci România a consemnat cutremurul cu cea mai mare magnitudine din ultimii 10 ani.  Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3 grade.

Cutremurul de la sfârșitul lui noiembrie a afectat alimentarea cu energie electrică în mai multe localități din județul Galați.

Tot în această toamnă, românii au mai simțit un cutremur, după ce în Vrancea a fost consemnat un seism de 5,5 grade pe scara Richter, pe data de 6 octombrie, fiind atunci cel mai mare din ultimii patru ani.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.