Un miliard de euro pentru românii care se mută la munte

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Peste 170 parlamentari au depus, la sfârșitul anului trecut, mai multe inițiative legislative prin care se dorește protecția zonei montane, considerată defavorizată. Principalele probleme ar fi legate de faptul că a scăzut numărul tinerilor care trăiesc aici și izolarea.

Una dintre măsuri, „Legea muntelui”, prevede alocarea sumei de un miliard de euro, pe o perioadă de 10 ani, de la bugetul de stat, pentru „Programul de încurajare a activităților din zona de munte”, potrivit evz.ro.

Mai există un program care ar trebui să se deruleze între 2018 și 2020. Acesta se numește „Program de încurajare investițiilor din zona montană” și prevede finanțări pentru cei care au sau dezvoltă centre pentru colectarea și prelucrarea lânei și pieilor, a laptelui, fructelor sau plantelor medicinale.

De asemenea, ar urma să se dea bani și pentru înființarea de stâne la munte, precum și pentru mici abatoare.

În proiectele parlamentarilor se precizează că se acordă 7 milioane de euro pentru înființarea a peste 100 de stâni și 15 milioane de euro pentru 60 de mici abatoare.

Centrele de colectare a diverselor mărfuri ar putea primi aproximativ 66 de milioane de euro. Cu acești bani ar urma să se susțină 658 de puncte de colectare.

Într-un alt proiect se prevede scutirea de la impozitul agricol și impozitul pe venit pentru familiile tinere care aleg să trăiască la munte. Mai mult, familiile care aleg locuri izolate ar urma să primească lemne de foc gratuite.

Cei care vor să facă afaceri vor fi ajutați să ia credite de la stat sau împrumuturi din fonduri europene.

În inițiativele parlamentarilor se mai precizează că reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și ai Ministerului Educației vor lucra pentru a introduce în gimnaziu și liceu o disciplină care să cuprindă „noțiuni elementare despre socio-economia zonei montane”.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.