Un mare lanț de magazine va vinde „roșii cu gust”, un celebru soi românesc

FOTO: seminte-rosii.eu
FOTO: seminte-rosii.eu

Din această vară, vor apărea din nou în magazine roșii „Buzău 1600”, un soi creat în anii `80. Potrivit economica.net, trei producători vor cultiva pentru lanțul de magazine Lidl răsadurile produse de Stațiunea de Cercetarea-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Acest soi face parte dintre cele cărora li se mai spune popular „roșii cu gust”. Roșii „Buzău 1600” și în general cele aromate nu au mai fost cultivate de legumicultorii români după 1990, odată cu apariția soiurilor hibride, mult mai rezistente la dăunători și vreme capricioasă.

Această plantă dă roșii de aproximativ 200 de grame bucata, au culoare uniformă, iar cercetătorii spun că au un conținut mare de licopen, un antioxidant puternic.

Reprezentanții Lidl spun că au ales acest soi dintre alte patru, tot românești, în urma unei degustări care a avut loc în vara trecută.

„Aceste soiuri (Buzău 1600 şi Buzău 22, care au fost pe lista Lidl –n.red) sunt creaţii din anii ’80, tradiţionale pentru România. Sunt soiuri apreciate pentru formă şi aromă, dar neglijate în ultimii ani de marii cultivatori din cauza apariţiei hibrizilor care fac fructe multe mai rezistente în timp.

Acestea rezistă undeva la 10 zile dacă sunt culese mai devreme, faţă de hibrizi care fac fructe ce se pot păstra şi luni de zile de la recoltare. De aceea, legumicultorii le cultivă doar pentru uzul personal”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, dr. inginer Costel Vânătoru din cadrul SCDL Buzău, inventatorul celorlalte trei soiuri testate de Lidl.

Cei de la Lidl spun că au de gând să aleagă tot dintre soiurile Stațiunii de Cercetare Buzău și ceapa. De asemenea, își doresc și ca în plin sezon de legume și fructe să aibă pe rafturi exclusiv marfă din România.

FOTO: seminte-rosii.eu

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.