Un japonez, îndrăgostit de Maramureș

Fotografie din Maramuresul meu sursa foto: Editura IDEA

Un fotograf  japonez s-a îndrăgostit de Maramureș în urmă cu 50 de ani, iar de atunci îl vizitează în fiecare an.

Mai mult, fotografiile făcute de el în Maramureș ajung să fie expuse în marile galerii ale lumii.

Miya Kosei povestește în descrierea albumului foto “Maramureșul meu”, cum a ajuns să se îndrăgostească de această zonă din România.

“Am ajuns din întâmplare în România, o ţară necunos¬cută pentru mine, în primăvara anului 1965. Toţi românii pe care i-am cunoscut mi-au recomandat să vizitez Maramureşul, în nordul şi nord-vestul ţării. Două luni mai târziu, m-am dus într-un sat de ţărani şi crescători de vite de dincolo de Munţii Carpaţi. Am avut imediat o senzaţie de déjà-vu. Era un peisaj pe carel mai văzusem undeva, cândva”, scrie Miya Kosei.

El mai scrie că atmosfera din România semăna foarte mult cu cea din Japonia de odinioară.

“Case acoperite cu stuf, căruţe trase de cai şi vite care treceau, un cocoş care cânta sau vocea oamenilor care vorbeau de parcă ar fi cântat; toate acestea, întâlnite în fiecare sat, creau senzaţia de apropiere. …M-am hotărât să realizez un album de fotografii monocrome pentru a înregistra scenele frumoase pe care le-am întâlnit. … Monocromia cuprinde toate culorile, urmărind să integreze sufletul în punctele de origine ale centripetalului şi centrifugalului. Monocromia se adresează mai degrabă intelectului decât emoţiei. Se poate spune că aceasta e metafizica ultimă. Îmi doresc ca, prin aceste fotografii monocrome, să simţiţi culorile şi să aflaţi direcţia vântului, să vă bucuraţi de balada luminilor şi a umbrelor. De asemenea, mi-aş dori să vă gândiţi la ce înseamnă fiinţa umană şi viaţa ei, cea de zi cu zi. Aceasta e povestea spiritului, prinsă în fotografii. Mi-aş dori să priviţi acest album cu inima. Având în vedere că e monocrom, veţi vedea culorile cu inima. Am încercat să reţin obiectele cu inima”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ofertele Târgului imobiliar. Cât costă cea mai ieftină locuință
Ședințele la psiholog devin gratuite. Vor fi decontate de Casa de Asigurări
Filmare spectaculoasă, cu o pasăre unică în lume

Directorul care și-a redus salariul cu peste 90% pentru a mări lefurile angajaților
 Filmare spectaculoasă, cu o pasăre unică în lume
Experiment inedit. Cele două nu sunt surori